STENOGRAME din dosarul privind retragerea licenţei postului Giga TV - Hrebenciuc, lui Gheorghe Ştefan: "Deci sută la sută se închide, stai liniştit"

Viorel Hrebenciuc îi spunea la telefon lui Gheorghe Ştefan că revocarea retragerii licenţei postului de televiziune Giga TV, controlat de fostul primar din Piatra Neamţ, va fi rezolvată "sută la sută" după ce fostul deputat a contactat-o pe şefa CNA Laura Georgescu.

498 afișări
Imaginea articolului STENOGRAME din dosarul privind retragerea licenţei postului Giga TV - Hrebenciuc, lui Gheorghe Ştefan: "Deci sută la sută se închide, stai liniştit"

Viorel Hrebenciuc (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Preşedintele CNA Laura Georgescu, Narcisa Iorga, fost membru al CNA, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi Viorel Hrebenciuc, fost deputat, au fost trimişi în judecată, vineri, în dosarul privind retragerea licenţei postului Giga TV.

Procurorii DNA redau, în rechizitoriu, discuţiile ce au avut loc între Viorel Hrebenciuc, Laura Georgescu şi Gheorghe Ştefan, privind contestaţia făcută la decizia CNA de retragere a licenţei postului de televiziune Giga TV.

Astfel, notează anchetatorii, în 28 septembrie 2013, la ora 17.43, Hrebenciuc şi Ştefan stabilesc întâlnirea în care fostul primar îi va solicita celui dintâi sprijinul pentru admiterea contestaţiei la decizia CNA din 17 septembrie 2013.

"G. Ştefan: Să trăieşti, nea Viorel! Stai liniştit! Vreau să te văd şi eu trei minute, eu-s în Bucureşti, nu-i nici o problemă!
V. Hrebenciuc: Unde eşti acum ?
G. Ştefan: Eu-s la hotel … spune-mi unde să vin….
V. Hrebenciuc: Hai şi vino repede la Clubul Francez! Hai vino încoace!"

În aceeaşi zi la ora 18.16 (imediat după întâlnirea cu Ştefan sau chiar în timpul întâlnirii), Hrebenciuc o contactează pe Laura Georgescu: "Laura te rog sună-mă!".

Hrebenciuc şi Georgescu stabilesc o întâlnire pentru 30 septembrie 2013, la Parlament, cu o zi înaintea votului privind contestaţia postului Giga TV. În ziua întâlnirii, la ora 07.56, Hrebenciuc îi cere preşedintei CNA ca întâlnirea să aibă loc la ora 12.30: "Laura te rog să avem întâlnirea de la Parlament la ora 12.30. Mulţumesc", iar aceasta răspunde câteva minute mai târziu: "Sigur, voi fi acolo, o zi bună!".

Mai târziu, la ora 10.39, Hrebenciuc îi transmite lui Gheorghe Ştefan că va avea întâlnirea cu preşedintele CNA, căreia îi va solicita sprijinul pentru admiterea contestaţiei postului Giga TV: "Mă văd la 12.30".

La ora 11.59 are loc un dialog telefonic între Hrebenciuc şi Laura Georgescu în care demnitarul îi cere preşedintei CNA ca întâlnirea să fie amânată şi să aibă loc în jurul orei 14.00:

"V. Hrebenciuc: Te pup şi eu, Laura! Mă, n-am terminat încă aici! Mai poţi să mă aştepţi? Ne mai vedem spre două încolo?
L. Georgescu: Doamne ajută! Fac ce spuneţi dumneavoastră! Luaţi-vă de o grijă, da, da."

La ora 13.31, Hrebenciuc discută la telefon cu Ştefan şi îi transmite că va avea întâlnirea cu preşedinta CNA abia la ora 14.00, asigurându-l că problema contestaţiei este rezolvată "sută la sută":

"V. Hrebenciuc: De abia la două mă văd cu ea! Voiam să-ţi dau sms că n-am mai apucat, că-s cu toate nebuniile pe aici!
G. Ştefan: Îhî.
V. Hrebenciuc: Te sun, nicio problemă!
G. Ştefan: Când vă vedeţi ?
V. Hrebenciuc: Deci e sută la sută. Pe la două.
G. Ştefan: Aha
V. Hrebenciuc: Da?
G. Ştefan: Hai sunaţi-mă şi pe mine, da, da!
V. Hrebenciuc: O chem acum! Deci, sută la sută, stai liniştit!
G. Ştefan: Mersi tare mult!"

După această discuţie Hrebenciuc o sună pe Georgescu şi îi cere să vină la ora 14.00 la sediul Parlamentului:

"V. Hrebenciuc: Alo, Laura?
L. Georgescu: Da.
V. Hrebenciuc: Când poţi să vii încoace!
L. Georgescu: Păi, mă urc în maşină şi într-un sfert de oră ar trebui să fiu la dumneavoastră în birou.
V. Hrebenciuc: Bun. Vii … nu, la două, vii .... la două să fii în birou la domnu Zgonea.
L. Georgescu: Ă…. la două? Gata, am înţeles.
V. Hrebenciuc: La Vali Zgonea. Şi eu vin aici, da?
L.Georgescu: Da, da, da. Vă mulţumesc frumos! Mulţumesc mult!".

Pe 1 octombrie 2013 a avut loc are loc şedinţa CNA în care s-a supus votului contestaţia împotriva deciziei din 17 septembrie 2013, prin care se retrăsese licenţa postului Giga TV.

"Practic, în «regim de urgenţă», o contestaţie de o pagină şi jumătate, neînsoţită de alte documente, este supusă analizei la nici două săptămâni după retragerea licenţei, decizie executorie din acel moment. Fără ca între timp să se schimbe datele existente la momentul retragerii licenţei, trei dintre membrii CNA îşi schimbă votul iniţial şi votează în favoarea postului Giga TV. Este vorba despre membrii CNA: Popescu Răsvan, Buda Viorel Vasile şi Şuhan Cristina (fostă Trepcea), cei trei despre care se vorbeşte şi în dialogurile telefonice interceptate în perioada respectivă, ca fiind cei care ar putea fi influenţaţi politic", se arată în rechizitoriul anchetatorilor.

Procurorii DNA mai notează că Laura Georgescu, în chiar ziua votului - 01 octombrie 2013, ascunde plenului CNA, un important document întocmit de compartimetul juridic care atrage atenţia asupra problemelor de admisibilitate a contestaţiei formulată de postul Giga TV.

Acest document, arată DNA, preciza expres: "Apreciem că motivele invocate în (adresa contestaţie a postului Giga TV - 1 pagină şi jumătate) nu sunt de natură să înlăturile constatările Consiliului (din data de 17.09.2013), pentru considerentele pe care le vom prezenta în continuare".

"Dacă s-ar fi cunoscut conţinutul acestui document membrii CNA nu ar fi votat în favoarea contestaţiei", notează anchetatorii.

Ei arată că postul Giga TV "şi-a redobândit licenţa şi implicit toate beneficiile financiare şi de imagine ce rezultă ca urmare a emiterii, fără însă să plătească datoriile către organele fiscale, fără să respecte grila de programe pentru care fusese iniţial licenţiat - autorizat, şi fără ca în final să remedieze ceva din tot ceea ce se promisese în ziua de 01.10.2013, ceea ce arată că decizia de reacordare a licenţei era una incorectă, nelegală, fiind influenţată exclusiv politic".

"Decizia din 01.10.2013 de revenire asupra deciziei din 17.09.2013 şi reacordare a licenţei postului Giga TV, nu a fost însoţită de nicio sancţiune, amendă sau măcar somaţie, fiind evident că din postura de post de televiziune care încălca legea, Giga TV a devenit un post tv căruia i se oferea posibilitatea să îşi remedieze, în viitor, toate abateriile, tratament ce este preferenţial şi de care, cu siguranţă, alte posturi TV nu au beneficiat", se mai arată în documentul anchetatorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici