Stingătoare expirate şi personal neinstruit. Nereguli periculoase în centre sociale pentru copii şi bătrâni din Argeş. Instalaţia electrică, o „bombă cu ceas”

Centre sociale pentru copii şi bătrâni din Argeş, unde au fost găsite stingătoare fără aviz sau autorizaţie de securitate la incendiu, căi de evacuare care nu sunt menţinute libere, personalul neinstruit în domeniul situaţiilor de urgenţă, au fost amendate de ISU Argeş.

475 afișări
Imaginea articolului Stingătoare expirate şi personal neinstruit. Nereguli periculoase în centre sociale pentru copii şi bătrâni din Argeş. Instalaţia electrică, o „bombă cu ceas”

Stingătoare expirate şi personal neinstruit. Nereguli periculoase în centre sociale pentru copii şi bătrâni din Argeş. Instalaţia electrică, o „bombă cu ceas”

Pentru neregulile constatate de angajaţii ISU Argeş la controale făcute la centrele de asistenţă socială din judeţ, au fost date amenzi în valoare de 78.000 de lei.

Potrivit ISU Argeş, au fost efectuate 39 de controale la unităţile de îngrijire şi cazare copii instituţionalizaţi, bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, atât private, cât şi de stat.

În urma acestor controale, au fost depistate 210 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor, dintre care 15 au fost soluţionate pe timpul controlului, iar restul au fost sancţionate contravenţional cu 98 de avertismente şi 16 amenzi, în valoare de 78.000 de lei.

„Au fost controlate 39 de obiective de asistenţă socială, atât private cât şi de stat. 13 au fost găsite fără aviz sau autorizaţie de Securitate la incendiu, iar alte două aveau doar aviz. Au fost date sancţiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Argeş, Mădălina Epure.

Alte nereguli

Printre nereguli constatate se numără faptul că nu au fost solicitate şi obţinute avizul sau autorizaţia de securitate la incendiu pentru construcţiile cu destinaţie „asistenţă socială”, nu sunt stabilite prin dispoziţii scrise, responsabilităţile şi modul de organizare pentru apărarea împotriva incendiilor în cadrul unităţii, nu este organizată intervenţia de stingere a incendiilor cu personalul propriu, nu s-a emis procedura privind modalităţile de evacuare, adaptate specificului unităţii, cu stabilirea priorităţilor în desfăşurarea operaţiunilor de salvare şi evacuare a utilizatorilor spaţiilor, în special în afara programului normal de lucru, lipsa instalaţiilor de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor, respectiv exploatarea sau funcţionarea cu deficienţe a acestora, nu sunt menţinute libere şi în stare de utilizare căile acces, evacuare sau intervenţie.

„Instalaţia electrică se exploatează cu deficienţe: conductori electrice cu izolaţia străpunsă, contacte imperfecte, izolaţie deteriorată la îmbinări, lipsă capace la dozele de derivaţie, corpuri de iluminat neprotejate faţă de elemente combustibile, siguranţe fuzibile necalibrate la tablourile electrice, etc. Mijloacele tehnice de apărare împotriva incendiilor din dotare (stingătoare portative) se află în afara perioadei de valabilitate menţionată de către producător, respectiv nu este asigurată corespunzător dotarea cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor, necesare susţinerii operaţiunilor de primă intervenţie”, arată ISU Argeş.

La sfârşitul perioadei de control, inspectorii ISU Argeş au participat, la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş, la o şedinţa de bilanţ a activităţilor de control executate, unde s-au analizat constatările şi s-a stabilit un plan de măsuri pentru remedierea problemelor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici