Stocurile de combustibil pentru iarnă sunt asigurate

Ministerul Economiei a finalizat asigurarea stocurilor de combustibil necesare producătorilor de electricitate şi căldură pentru perioada de iarnă octombrie-martie 2010, investiţiile necesare fiind de 4,3 miliarde de lei (aproape un miliard de euro).

17 afișări
Imaginea articolului Stocurile de combustibil pentru iarnă sunt asigurate

Stocurile de combustibil pentru iarnă sunt asigurate (Imagine: Mediafax Foto)

"Toate centralele care asigură buna funcţionare a sistemului energetic au stocurile constituite, existând, suplimentar, mari rezerve de lignit la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, transmis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

În perioada 1 octombrie 2009-30 martie 2010 este estimată o producţie de energie electrică circa 30,9 milioane MWh şi 16,1 milioane de gigacalorii, pentru a căror producere vor fi consumate 17.400 tone de lignit, 1,8 milioane tone de huilă, 2,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi 360.000 tone de păcură.

Ministerul Economiei a luat în considerare, în elaborarea programului de iarnă, şi o eventuală criză a gazelor, similară cu cea din luna ianuarie, când Federaţia Rusă a sistat pentru peste două săptămâni, livrările către mai multe state din Europa, inclusiv România, din cauza unui diferend cu Ucraina, legat de preţ.

"A fost analizată şi ipoteza sistării totale a importului de gaze naturale ruseşti, pe o perioadă de 30 zile, în cea mai neconvenabilă lună de iarnă, respectiv ianuarie 2010. S-a constatat ca ar fi necesară o cantitate suplimentară de păcură de circa 110.000 de tone", se mai arată în comunicat.

Principalul furnizor de păcură pentru producţia de electricitate în termocentrale este Petrom. În luna ianuarie Petrom a vândut termocentralelor 260.000 tone de păcură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici