Streinu Cercel: Bolnavii, monitorizaţi la domiciliu din 2012. Un an mai târziu vor face teste acasă

Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" va introduce din 2012 un sistem privind monitorizarea pacienţilor la domiciliu. Un an mai târziu va fi achiziţionat un sistem prin care aceştia vor putea fi testaţi acasă, iar rezultatele vor fi transmise prin internet la spital.

786 afișări
Imaginea articolului Streinu Cercel: Bolnavii, monitorizaţi la domiciliu din 2012. Un an mai târziu vor face teste acasă

Adrian Streinu Cercel (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Este vorba despre testare POC (Point of Care), care vizează testarea şi monitorizarea bolnavilor la domiciliu. Întrucât resursele sunt tot mai limitate, este nevoie de sisteme care să îi ocrotească şi pe bolnavi şi să avem cele mai bune rezultate medicale lăsând bolnavul în grija medicului lui", a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, prof. dr Adrian Streinu Cercel, la "Zilele Ştiintifice" ale Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş".

Astfel că din 2012 Institutul "Matei Balş" va introduce sistemul de monitorizare a pacientului la domiciliu după ce i s-a pus un diagnostic şi au fost evaluate rezultatele analizelor.

Din 2013, bolnavii vor putea fi testaţi şi monitorizaţi la domiciliu. Procedura presupune recoltarea de sânge din deget şi introducerea într-un aparat care trasmite rezultatele prin internet către spital.

POC reprezintă un grup de metode de investigare, diagnostic sau screening efectuate la punctul de acordare a asistenţei medicale, atunci când rapiditatea obţinerii unor analize se impune sau atunci când nu există în apropiere o unitate medicală specializată. Furnizarea acestor servicii se poate face în cabinet, în centrele de permanenţă sau la domiciliul pacientului.

Sectorul Point of Care cunoaşte o dezvoltare extrem de dinamică, oferindu-se astfel noi perspective şi posibilităţi de dezvoltare pentru toate sălile de operaţii şi de terapie intensivă, pentru secţiile specializate ale spitalelor din România, dar şi pentru spitale private, centre medicale de diagnostic şi tratament, centre de transfuzie sangvină, staţii de ambulanţă, cabinete medicale.

Abordarea analizelor în sistem POC permite doctorilor să pună diagnosticul imediat, să ia decizii rapide de tratament şi să discute rezultatele direct cu pacienţii. Aceasta duce la o mai bună înţelegere a condiţiei pacientului şi la o mai bună stabilire a tratamentului atunci când este cazul, a explicat profesorul Streinu Cercel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici