STS a dat 3 milioane de euro pentru modernizarea Sistemului 112 unei asocieri din care fac parte şi firme care ar fi controlate de Sebastian Ghiţă

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a atribuit un contract de 12,67 milioane de lei (aproape 3 milioane de euro) asocierii formate din S&T România şi Quality Business Solutions, respectiv firme ale grupului Teamnet International, despre care procurorii DNA susţin că ar fi controlate, prin interpuşi, de deputatul Sebastian Ghiţă, urmărit penal pentru mai multe infracţiuni, inclusiv spălare de bani şi evaziune fiscală. Contractul STS vizează modernizarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 în Bucureşti şi Ilfov.

544 afișări
Imaginea articolului STS a dat 3 milioane de euro pentru modernizarea Sistemului 112 unei asocieri din care fac parte şi firme care ar fi controlate de Sebastian Ghiţă

Sebastian Ghiţă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

STS a atribuit contractul de aproape 3 milioane de euro pentru modernizarea structurii hardware şi software a Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 din Bucureşi şi Ilfov asocierii formate din firmele S&T România, Quality Business Solutions, Teamnet International, Teamnet Solutions International, o parte din lucrări fiind subcontractată tot unei firme din grupul Teamnet – Teamnet Project Management Solutions. Asocierea a fost singurul ofertant la această licitaţie.

Firmele respective au 5 luni pentru a livra un sistem informatic la cheie, complet integrat în arhitectura Sistemului 112 şi interoperabil cu toate centrele 112 judeţene, din care fac parte echipamente IT şi software, conform anunţului de participare publicat de STS în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, în martie 2015.

Compania Teamnet International este deţinută de Bogdan Padiu, Radu Nedelcu şi Ion Ovidiu Traşcu, foştii colegi de liceu ai deputatului Sebastian Ghiță. Compania se numără printre cele peste 50 de firme despre care procurorii DNA susţin că sunt controlate prin interpuşi de Sebastian Ghiţă. Conturile companiei au fost puse sub sechestru de procurorii DNA, însă instanţa supremă a dispus revocarea acestei măsuri pe 9 iulie 2015.

Ghiţă este acuzat de procurorii DNA că a folosit aceste firme pe care le-a deţinut personal până în 2012, când a devenit deputat, pentru a rula banii obţinuţi prin trafic de influenţă sau pentru a disimula provenienţa unor sume de bani. Din postura de deputat, Ghiţă ar fi controlat 54 de firme prin 23 de persoane interpuse, lucru interzis de lege pentru parlamentari.

„O parte din sumele de bani obţinute ilicit prin trafic de influenţă sau devenite ilicite prin transferuri bancare efectuate pentru disimularea naturii provenienţei lor şi păstrate în conturile societăţilor controlate, au fost folosite de către Ghiţă Sebastian Aurelian, la momente diferite, pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice”, mai arată DNA.

Procurorii spun că Ghiţă a obţinut aproximativ 130 de milioane de lei în 15 ani, din fonduri publice, bani pe care i-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operaţiuni reale, folosindu-se şi de firmele respective. Din banii respectivi, Ghiţă ar fi finanţat ilegal campania sa electorală din 2012, corupând alegătorii din Prahova cu tigăi, dar şi campania electorală din 2014 a lui Victor Ponta, în Republica Moldova.

„Teamnet îşi desfăşoară activitatea conform legislaţiei internaţionale şi naţionale. În tot acest timp, ne-am menţinut deschiderea cu privire la colaborarea cu autorităţile şi am rămas încrezători în decizia finală a acestora”, a anunţat compania într-un comunicat de presă.

Compania Teamnet a anunţat de asemenea că „nu are nicio legătură cu Sebastian Ghiţă de mai mulţi ani”. Ghiţă şi-a vândut acţiunile la această firmă înainte de a deveni deputat, în 2012.

Quality Business Solutions este deţinută de afaceristul Octavian Dumitru Nicolau şi este o firmă care a câştigat de-a lungul vremii multe contracte cu STS - în 2011 era vorba de 51 de contracte, conform Jurnalul Naţional. Nicolau şi Sebastian Ghiţă au avut în trecut un punct comun. În 2005, Iuliana Adriana Nicolau (atunci purta numele de fată Vintilă), deţinea firma 2K Telecom, care ulterior a ajuns a lui Sebastian Ghiţă. Iuliana Nicolau este soţia lui Octavian Nicolau, conform Rise Project. 2K Telecom este deţinută actualmente de Alexandru Ghiţă, fratele lui Sebastian.

Totodată, soţia şefului STS, Camelia Opriş, a lucrat în trecut la o firmă a Iulianei Nicolau, Omnivision Consultanţă, conform declaraţiilor de avere ale generalului Marcel Opriş.

O parte din activităţile firmei Quality Business Solutions au fost preluate de S&T România, reprezentanţa firmei austriece de IT S&T, în 2014 Consiliul Concurenţei avizând această tranzacţie.

Nu este prima oară când Teamnet şi firma lui Nicolau se asociază pentru a face afaceri cu statul, după cum gândul a arătat aici. Pe 13 septembrie 2013, Ministerul Afacerilor Externe atribuia un contract de aproximativ 4,54 milioane euro (20,4 milioane lei), privind implementarea „E-VIZA”, portalul electronic pentru obţinerea vizelor, firmei Teamnet International. Conform unui răspuns al MAE către gândul, contractul s-a împărţit ulterior astfel: 60% către Teamnet International (livrare produse hardware, livrare produse software, prestări servicii), 30% către Quality Business Solutions SRL (livrare produse hardware, livrare produse software, prestări servicii) şi 10% către Asesoft International (livrare produse hardware, livrare produse software).

CITEŞTE MAI MULTE pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici