STUDIU: Adolescenţii români cred că un lider trebuie să fie comunicativ, responsabil, ambiţios şi încrezător

Liceenii cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani cred că un lider trebuie să fie comunicativ, responsabil, ambiţios şi încrezător, să aibă spirit de echipă şi răbdare, rezultă dintr-o cercetare realizată în cadrul programului naţional de educaţie în leadership pentru liceeni Leadership Autentic.

313 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Adolescenţii români cred că un lider trebuie să fie comunicativ, responsabil, ambiţios şi încrezător

Adolescenţii cred că un lider trebuie să fie comunicativ, responsabil, ambiţios şi încrezător (Imagine: Shutterstock)

Cercetarea "99 de caracteristici ale unui lider", realizată de Fundaţia Leaders pe baza unui exerciţiu din cadrul programului educaţional Leadership Autentic, arată care sunt principalele trăsături comune ale celor consideraţi de liceenii între 14 şi 18 ani a fi modele de urmat.

"Fără a avea o listă predefinită de caracteristici, cei 251 de elevi participanţi în cercetare au fost rugaţi să aleagă, fiecare, câte trei trăsături fără de care o persoană nu poate fi considerată lider. În consecinţă, suprapunerile de percepţie, repetările de termeni şi celelalte congruenţe în personificare sunt spontane, şi nu induse. Programul s-a realizat atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, în 13 localităţi, printre care se numără Constanţa, Buzău, Cluj-Napoca, Vedea, Braşov, Adjud, Moineşti", se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Având la dispoziţie 753 de opţiuni, elevii au folosit doar 99 de caracteristici pentru a defini un lider, ceea ce înseamnă, potrivit realizatorilor cercetării, că 87 la sută dintre adolescenţii participanţi la program împărtăşesc aceeaşi reprezentare a unei persoane considerate lider.

"Liderul, în viziunea adolescenţilor, este, în primul rând, comunicativ (30 la sută), responsabil, ambiţios şi încrezător (28 la sută). Următoarele două caracteristici nominalizate sunt spiritul de echipă şi răbdarea. Aceste caracteristici au fost alese spontan şi au la bază mecanisme de selecţie puternic înrădăcinate în sistemul de valori şi convingeri", se mai arată în comunicat.

Programul Leadership Autentic, în cadrul căruia a fost realizată cercetarea, este o amplă iniţiativă educaţională şi se desfăşoară în instituţii de învăţământ din mediul urban şi rural.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici