STUDIU: Consumul de cannabis, asociat cu un nivel mai mare al fertilităţii în cazul bărbaţilor

Bărbaţii care au fumat cannabis prezintă un nivel al fertilităţii cu aproape 30% mai mare comparativ cu cei care nu au folosit acest drog, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetători americani, care recomandă, totuşi, prudenţă în interpretarea concluziilor, informează Bloomberg.com.

4379 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Consumul de cannabis, asociat cu un nivel mai mare al fertilităţii în cazul bărbaţilor

Studiu: Consumul de cannabis, asociat cu un nivel mai mare al fertilităţii în cazul bărbaţilor

Potrivit autorilor acestui studiu, care s-a desfăşurat între anii 2000 şi 2017 şi la care au participat peste 600 de pacienţi ai unei clinici specializate în infertilitate, rezultatele sunt surprinzătoare. Specialiştii se aşteptau să descopere că acest drog afectează nivelul fertilităţii şi numărul spermatozoizilor.

În schimb, participanţii la studiu care au recunoscut că au folosit acest drog au prezentat un număr mai mare de spermatozoizi pe mililitru de spermă decât cei care nu au fumat cannabis.

Rezultatele studiului nu implică neapărat faptul că folosirea acestui drog poate creşte şansele de a deveni părinte, spun autorii studiului, dar şi alţi specialişti care au comentat concluziile cercetării.

Legătura ar putea fi non-cauzală, respectiv efectul pe care îl are hormonul masculin testosteron atât asupra numărului de spermatozoizi, cât şi asupra unor comportamente riscante, precum fumatul de cannabis.

Coordonatorul studiului, profesorul Jorge Chavarro, unul dintre cercetătorii de top din SUA, de la Şcoala de sănătate publică Harvard T.H. Chan din Boston, a declarat: "Aceste descoperiri suprinzătoare ne arată cât de puţine informaţii avem despre efectele cannabisului asupra sănătăţii sistemului reproducător şi asupra sănătăţii în general".

Rezultatele trebuie să fie interpretate cu prudenţă şi mai sunt necesare alte studii privind efectele consumului de marijuana, a mai spus acesta.

Studii anterioare, care au avut în vedere experimente pe animale, dar şi bărbaţi care au făcut abuz de droguri, au sugerat că marijuana afectează sănătatea sistemului reproducător masculin.

La noul studiu au participat bărbaţi cu o medie de vârstă de 36 de ani, majoritatea caucazieni, absolvenţi de liceu, pacienţi care au apelat la o clinică specializată în infertilitate pentru a deveni părinţi. Participanţii au oferit informaţii privind consumul de cannabis. Dintre cei care au spus că sunt consumatori (55% din total), 44% au indicat că au folosit acest drog în trecut, iar 11%, în mod curent.

Analizele mostrelor de spermă colectate de la participanţii la studiu au arătat că cei care fumaseră marijuana aveau, în medie, o concentraţie de 62,7 milioane de spermatozoizi pe mililitru, iar cei care nu au folosit drogul, de 45,4 milioane de spermatozoizi pe mililitru.

Doar 5% dintre utilizatorii de cannabis au avut o concentraţie de sub 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru de spermă, acesta fiind nivelul "normal" stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, comparativ cu 12% dintre bărbaţii care au indicat că nu au folosit drogul.

În plus, marii utilizatori de cannabis au prezentat un nivel mai mare de testosteron în organism.

Autorii studiului, publicat în Human Reproduction, au spus că este posibil ca un nivel mic de expunere la cannabis să fie cumva benefic pentru producţia de spermă. De altfel, sistemul endocanabinoid din creier, ţinta acestui drog, joacă un rol cheie în reglarea fertilităţii.

Cercetătorul britanic Allan Pacey, profesor la Universitatea din Sheffield, a comentat: "Aşa cum indică şi autorii, bărbaţii cu concentraţii mai mari de spermatozoizi prezintă o mai mare probabilitate de a avea un nivel mai mare de testosteron. De aici, o mai mare probabilitate de a fuma marijuana, pentru că, pur şi simplu, îşi asumă mai multe riscuri".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici