Studiu: Contrabanda cu ţigări, în creştere la început de an

Contrabanda cu ţigări a crescut în luna ianuarie 2023 până la 8,1% din totalul consumului, comparativ cu 6,8% cât era în noiembrie 2022.

228 afișări
Imaginea articolului Studiu: Contrabanda cu ţigări, în creştere la început de an

Studiu: Contrabanda cu ţigări, în creştere la început de an

Potrivit unui comunicat al companiei de cercetare Novel, aceasta este cea mai mare creştere din ultimii doi ani.

Cea mai mare creştere a contrabandei se înregistrează în nord-est.

„Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, categoria Duty Free deţine cea mai mare pondere în ianuarie 2023, de 40%, aflându-se în creştere cu 1,3 p.p. faţă de noiembrie 2022. „Cheap Whites” înregistrează o uşoară scădere, cu 0,7 p.p. până la 32,3%. Cota produselor provenite din Moldova scade cu 1,5 p.p. până la 13,1%, iar Ucraina şi Serbia se situează
la nivel relativ constant”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

„Traficul ilicit prejudiciază economia şi dezvoltarea comunităţilor, cu atât mai mult în contextul dificil cu care ne confruntăm în perioada recentă. Fenomenul de contrafacere a devenit extrem de îngrijorător, datele din 2022 arătând că aproape un sfert dintre produsele de pe piaţa neagră erau contrafăcute, un nivel record al ultimilor 10 ani. Anul acesta a început cu o
creştere cu circa 19% a nivelului contrabandei faţă de nivelul anterior, până la 8,1% din piaţa totală, şi încă o fabrică ilegală găsită în România”, a declarat Ileana Dumitru, Director juridic şi relaţii publice al Ariei Europa Centrală şi de Sud din cadrul BAT.

Conform acesteia, în primele două luni ale anului curent, autorităţile au confiscat deja circa 13 milioane de ţigarete de contrabandă, de trei ori mai mult faţă de perioada similară a anului trecut.

Inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, Victor-Ştefan Ivaşcu, a spus că doar în primele două luni ale acestui an au fost capturate 630.000 de pachete şi 10.000 kg tutun.

„De asemenea, au fost destructurate cinci grupări de crimă organizată, specializate în contrabandă. Vom continua şi în următoarele luni să desfăşurăm acţiuni susţinute pentru a menţine comerţul ilegal cu ţigarete la sub 10%”, a spus Victor-Ştefan Ivaşcu.

Directorul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, Aurel Dobre, spune că în 2022 au fost înregistrate 782 de dosare penale vizând contrabanda cu ţigări, în care sunt cercetate 1.045 de persoane.

În 2021, companiile de tutun au virat la bugetul statului peste 19,85 miliarde lei, în creştere cu 13% faţă de 2020.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici