Studiu: Infecţiile cu HPV şi cancerul de col uterin pot fi prevenite cu vaccinul anti-HPV

Societatea Română de Microbiologie precizează, pe baza mai multor studii internaţionale, că vaccinul anti-HPV poate preveni până la 90% din cazurile de infecţii cu Human Papiloma Virus şi cancer de col uterin, fiind vorba despre 31.000 de cazuri noi înregistrate anual la nivel european.

625 afișări
Imaginea articolului Studiu: Infecţiile cu HPV şi cancerul de col uterin pot fi prevenite cu vaccinul anti-HPV

Studiu: Infecţiile cu HPV şi cancerul de col uterin pot fi prevenite cu vaccinul anti-HPV

Potrivit studiilor internaţionale, infecţia persistentă cu virusul Human Papiloma Virus (HPV) este responsabilă pentru apariţia a şase tipuri de cancer, cel de col uterin fiind cel mai frecvent, urmat de alte localizări - anal, vaginal, penian, vulvar şi orofaringian.

De asemenea, specialiştii susţin că imunizarea anti-HPV poate reduce până la 90% infecţia cu tipurile HPV incluse în vaccin. În ultimii 10 ani, de când a fost introdus acest vaccin, la nivel global, aproape jumătate de milion de cazuri de cancer de col uterin au fost prevenite.

"În fiecare an, în Europa, apar nu mai puţin de 31.000 de cazuri de cancer de col uterin noi, iar infecţia persistentă cu o tulpină cu risc oncogenic crescut este responsabilă pentru apariţia tuturor acestor tipuri de cancer. În ţara noastră, cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România şi este prima cauză pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani", reiese dintr-un comunicat transmis de către o firmă care face cercetări în domeniul medical.

Potrivit sursei citate, în Danemarca s-a înregistrat o scădere de 60% a leziunilor precanceroase (atipii celulare) la femeile născute în intervalul 1989 şi 1999 care au fost vaccinate.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor precizează că, din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, doar două, România şi Estonia, nu au inclus sau nu oferă finanţare pentru vaccinarea anti-HPV în cadrul programelor naţionale de vaccinare.

„În cei aproape 10 ani de la începutul vaccinării anti-HPV, aproape 118 milioane de fetiţe şi femei au avut şansa să beneficieze de vaccin la nivel global, astfel încât s-a reuşit prevenirea a aproximativ 445.000 de cazuri de cancer de col uterin şi a 184.000 de decese provocate de această boală. Din păcate, alte peste 675.000 de cazuri de cancer de col uterin nu au fost prevenite , în contextul în care există disponibile pe piaţă vaccinuri care pot oferi până la 90% protecţie împotriva tipurilor de virus cu risc oncogenic crescut”, a declarat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

În perioada 22-28 ianuarie are loc săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, fiind un demers menit să ajute la comunicarea şi informarea asupra metodelor de prevenţie împotriva acestei boli şi la creşterea gradului de conştientizare în rândul populaţiei cu privire la cancerul de col uterin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici