Studiu: Românii, tot mai interesaţi de inovaţie şi modernitate în spaţiul de locuit

78% dintre români acordă o atenţie sporită materialelor de zidărie folosite atunci când evaluează o locuinţă, iar 73% declară că ar avea încredere să construiască o casă cu cel mai inovator material de zidărie, arată un studiu recent.

123 afișări
Imaginea articolului Studiu: Românii, tot mai interesaţi de inovaţie şi modernitate în spaţiul de locuit

Studiu: Românii, tot mai interesaţi de inovaţie şi modernitate în spaţiul de locuit

Rezultatele studiului realizat de Reveal Marketing Research arată că cei mai mulţi români sunt de părere că soluţiile moderne/ inovative le uşurează viaţa (91%), îi ajută să se simtă în siguranţă (86%) sau să protejeze mediul înconjurător (84%). Alte beneficii menţionate de către români au fost facilitarea unui trai mai sănătos (82%) şi economisirea (81%).

Realizatorii studiului susţin că, odată cu creşterea accelerată a preţurilor cauzată de inflaţie, componenta de economisire asociată inovaţiei/ modernităţii a înregistrat o creştere semnificativă de 6 puncte procentuale comparativ cu 2022 (75%).

În prezent, 66% dintre români menţionează că sunt preocupaţi de cheltuielile de modernizare a locuinţei, comparativ cu 58% în 2022. Acest aspect este menţionat în mai mare masură de femei (70% vs. 63% bărbaţi) şi cei cu vârste între 35 şi 44 de ani (72%).

Realizatorii studiului susţin că se observă o schimbare semnificativă în preferinţele consumatorilor şi prin prisma faptului că 16% dintre cei care au ales BCA ca material principal pentru casă pe care au construit-o sau pe care o construiesc în prezent, au motivat alegerea BCA ca datorându-se caracterului modern/ inovator al acestuia (procent în creştere faţă de 2022 când înregistra un scor de 11%), în timp ce doar 5% dintre cei care au ales să construiască cu cărămidă au ales acest material pentru că e considerat modern/ inovator.

Îm ceea ce priveşte atributele unei case ideale, modernitatea şi inovaţia spaţiului interior joacă un rol important. În timp ce durabilitatea/ rezistenţa în timp (69%) şi eficienţa energetică (67%) sunt atributele menţionate cel mai des, caracterul modern al locuinţei înregistrează o creştere semnificativă faţă de anul trecut, de la 21% la 30%, în special în cazul tinerilor sub 35 ani (48%).

„Românii îşi doresc să se simtă în control, aceştia vor locuinţe care să le ofere atât siguranţă fizică, cât şi eficienţă energetică având în vedere contextul instabil cauzat de inflaţie şi de facturile la energie în creştere. Totodată, aceste aspecte explică şi creşterea interesului pentru spaţiile de locuit caracterizate de inovaţie. Astfel că, investiţia în soluţii moderne, cum ar fi tehnici de construcţie de ultimă generaţie sau folosirea unor materialele inovatoare în construcţii sau renovări, îi poate ajuta pe români să economisească pe termen lung, dar şi să sporească confortul şi siguranţa propriilor locuinţe”, a declarat Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research.

În ceea ce priveşte elementele evaluate de români în procesul de informare asupra unei locuinţe, 8 din 10 români menţionează că acordă o atenţie sporită materialelor de zidărie folosite.

Analizând atributele materialelor de zidărie, 73% dintre cei intervievaţi declară că ar avea încredere să construiască o casă cu cel mai inovator material de zidarie (în creştere cu 7% faţă de evaluarea realizată în 2022), într-o măsură semnificativ mai mare cei cu vârste între 35 şi 44 de ani (82%).

De asemenea, pentru românii care în prezent sunt în proces de construire a unei case, modernitatea materialului de zidărie (85%) ocupă un loc funtaş, fiind al treilea cel mai menţionat atribut după durabilitatea/ rezistenţa (91%) şi siguranţa (89%) materialului ales.

Atitudini diferite sunt prezente şi în ceea ce priveşte principalele materiale utilizate în casele / blocurile în care locuiesc în prezent românii. Astfel că, 82% dintre cei care locuiesc într-un imobil construit din BCA consideră într-o mai mare pondere că ar avea multă şi foarte multă încredere să construiască o casă cu cel mai modern/ inovator material.

Şi în rândul specialiştilor în construcţii se observă o creştere a percepţiei faţă de caracterul modern al BCA-ului, 37% dintre cei care preferă să construiască cu BCA declarând că acesta este un material de zidarie modern / inovator (faţă de 26% în 2022). Mai mult decât atât, specialiştii declară că aceştia obişnuiesc să recomande folosirea BCA-ului ca material principal de zidărie pentru clienţii care îşi doresc în mod special o casă sigură, modernă, sustenabilă sau eficientă energetic.

Studiul s-a desfăşurat online în perioada 18-24 mai 2023 pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, utilizatori de internet.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
locuinţe,
studiu,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici