SUA şi Arabia Saudită, cel mai puţin preocupate de mediul înconjurător

Arabia Saudită şi Statele Unite sunt ţările care depun cele mai puţine eforturi pentru protejarea mediului înconjurător, potrivit clasamentului realizat de organizaţia Germanwatch în funcţie de performanţele climatice a 56 din cele mai poluante state din lume.

9 afișări
Imaginea articolului SUA şi Arabia Saudită, cel mai puţin preocupate de mediul înconjurător

SUA şi Arabia Saudită, cel mai puţin preocupate de mediul înconjurător

Potrivit indicelui Indexul de Performanţă în Încălzirea Globală (CCPI), realizat de organizaţia germană începând cu anul 2005 pe baza datelor furnizate de Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), Suedia ocupă în continuare primul loc în clasamentul ţărilor preocupate de mediul înconjurător, urmată de Germania.

Franţa coboară pe poziţia a 12-a, faţă de locul 18 deţinut în clasamentul întocmit anul trecut.

"Statele cel mai bine clasate nu au nici un motiv să diminueze ritmul eforturilor", avertizează organizaţia germană, care a evaluat, de asemenea, şi progresele realizate.

Din cele 20 de state care ocupă primele poziţii, 12 sunt ţări europene, şi anume Suedia, Germania, Ungaria, Marea Britanie, Belgia, Portugalia, Malta, Elveţia, Norvegia, Danemarca, Franţa şi Slovacia. Poziţiile finale sunt ocupate de Italia, care a coborât pe locul 41, faţă de poziţia 31 în 2006, Spania, care deţine poziţia 38, în coborâre de pe locul 29 anul trecut, şi Austria, locul 37, în urcare cu două poziţii faţă de 2006.

Printre primele zece state cele mai poluante din lume se numără Statele Unite, cu o pondere de 21,44 la sută şi China (18,8 procente).

Marile state aflate în curs de dezvoltare au urcat în clasamentul CCPI, trei dintre ele ocupând poziţii avansate: Mexicul este pe locul patru, India pe locul cinci iar Brazilia pe poziţia a opta. China se află pe poziţia 40, chiar dacă a urcat 14 locuri în comparaţie cu anul trecut, în timp ce Africa de Sud a urcat de pe poziţia 46 pe locul 33.

Indicele evaluează performanţa ecologică a 56 de state responsabile de 90 la sută din emisiile de dioxid de carbon pe baza a trei criterii, evoluţia emisiilor pe cap de locuitor, emisiile absolute şi politica climatică internă şi internaţională, fiecare având o pondere diferită.

"Obiectivul indicelui este intensificarea presiunii politice şi sociale asupra ţărilor care nu au reuşit să adopte iniţiative pentru protejarea climatului şi care continuă să neglijeze consecinţele", explică Germanwatch.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici