Sub 10 la sută dintre românii care solicită viză pentru SUA sunt respinşi

Aproximativ 42.000 de români au solicitat, în anul fiscal 2014, viză temporară turistică sau de business în Statele Unite ale Americii, iar numărul celor respinşi a scăzut la sub 10 la sută, a declarat, miercuri, consulul general al Ambasadei SUA la Bucureşti, Henry Leighton.

821 afișări
Imaginea articolului Sub 10 la sută dintre românii care solicită viză pentru SUA sunt respinşi

Sub 10 la sută dintre românii care solicită viză pentru SUA sunt respinşi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ambasada SUA la Bucureşti a precizat că peste 90 la sută dintre solicitările de viză temporară din România sunt acceptate, procentul solicitărilor respinse scăzând semnificativ, având în vedere că până în 2012 era de peste 20 la sută.

Consulul general a arătat că numărul aplicanţilor a scăzut după intrarea României în UE, pentru ca în 2013 şi 2014 să reînceapă să crească. Astfel, în anii fiscali 2006 şi 2007 s-au înregistrat câte cel puţin 58.000 de aplicanţi, în 2008 - peste 52.000, în 2009 şi 2010 - câte 36.000, în 2011 - peste 35.000, iar în 2012 - peste 34.000, dintre care cel puţin 28.000 au primit vize.

În anul fiscal 2013 au fost procesate mai mult de 35.000 de cereri şi au fost eliberate peste 31.000 de vize, iar în 2014 s-au înregistrat peste 42.000 de aplicaţii, cel puţin 37.000 fiind acceptate.

"Anul acesta am primit cu 10 la sută mai multe aplicaţii decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă tendinţa actuală continuă, ar trebui să procesăm mai mult de 45.000 de cereri până la sfârşitul anului fiscal curent", a spus Henry Leighton.

El a mai precizat că, dintre vizele acordate în 2014, peste 5.500 au fost pentru marinari şi personal aviatic, peste 5.400 - pentru programul Summer Work Travel şi pentru programe de schimburi culturale, peste 1.000 au fost vize temporare de lucru şi alte aproximativ 1.000 au fost vize de imigrare.

De asemenea, au mai fost acordate peste 400 de vize de studii, alte peste 400 pentru Loteria Vizelor, 200 de logodnă şi trei pentru adopţii internaţionale.

Românii care doresc să obţină o viză temporară pentru SUA trebuie să achite o taxă, cunoscută şi sub denumirea de taxa MRV, înainte de a solicita efectiv viza, valoarea acesteia fiind de 160 de dolari.

Fiecare solicitant - inclusiv copiii - trebuie să aibă completate şi să trimită pe internet, înainte de susţinerea interviului la ambasadă, Formularul DS-160, care poate fi găsit pe site-ul ambasadei.

Formularul DS-160 trebuie transmis on-line iar pagina de confirmare trebuie imprimată şi adusă la interviu, fiind necesar codul de bare de pe această pagină.

Ambasada nu acceptă cereri completate de mână sau tipărite şi, în absenţa confirmării primirii Formularului DS-160, nimeni nu va fi acceptat la interviu.

Persoanele interesate pot obţine informaţii suplimentare privind completarea formularului DS-160 la adresa web: http://travel.state.gov/content/visas/english/forms/ds-160--online-nonimmigrant-visa-application/frequently-asked-questions.html.

După completarea şi transmiterea formularului, solicitantul trebuie să îşi programeze interviul online pe site-ul www.ustraveldocs.com/ro sau prin intermediul call center-ului +40 31 7800 260 din România sau 703-988-7105 din SUA, trebuie să tipărească ordinul de plată solicitat de bancă pentru achitarea taxei MRV şi să selecteze un centru al serviciului de curierat TNT care să preia paşaportul cu viza, după ce a fost aprobată şi eliberată.

Programările pentru interviu se fac din jumătate în jumătate de oră. Reprezentanţii Ambsadei SUA îi sfătuiesc pe solicitanţi să vină cu cel mult 15 minute înainte de ora programată, precizând că întregul proces la ambasadă durează aproximativ o oră.

Practic, înainte de a intra în ambasadă, personalul va verifica dacă solicitanţii au toate documentele necesare (pagina de confirmare a Formularului DS-160, ordinul de plată solicitat de bancă pentru achitarea taxei MRV, paşaportul şi fotografia care poate fi încărcată direct în formular).

În cazul în care fotografia nu corespunde cerinţelor, există o cabină foto în sala de aşteptare a Secţiei consulare, unde solicitanţii de viză îşi pot face fotografii standard contra sumei de 15 lei.

Odată intraţi în Secţia consulară, solicitanţii obţin un tichet, pe care trebuie să îl păstreze până la plecare, şi sunt invitaţi să aştepte să fie chemaţi la unul dintre ghişee.

Consulul general adjunct, Tyler Mason, a precizat că orice solicitant va fi chemat de trei ori: la primul ghişeu pentru verificarea documentelor, la al doilea ghişeu pentru luarea amprentelor şi la cel de al treilea pentru interviul pe care trebuie să îl susţină, în limba română, cu un ofiţer consular.

În cazul în care viza este aprobată, paşaportul va fi oprit de ofiţerul consular, acesta urmând să fie recuperat în două zile de la biroul TNT selectat în momentul completării formularului pentru solicitarea vizei, sau poate fi livrat de TNT, contra sumei de 24 de lei, la adresa menţionată de solicitant.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici