Sulfina Barbu îi cere Rovanei Plumb să finalizeze în instanţă litigiul legat de zona Văcăreşti

Deputatul PDL Sulfina Barbu i-a solicitat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrului Mediului, Rovana Plumb, să finalizeze litigiul în instanţă cu privire la zona Văcăreşti şi să rezolve problema foştilor proprietari ai acestor terenuri.

184 afișări
Imaginea articolului Sulfina Barbu îi cere Rovanei Plumb să finalizeze în instanţă litigiul legat de zona Văcăreşti

Sulfina Barbu îi cere Rovanei Plumb să finalizeze litigiul în instanţă legat de zona Văcăreşti (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului, a precizat că în perioada mandatului său a chemat în instanţă concesionarul acestui teren, deoarece a constatat în perioada 2005-2007 că acesta nu îşi îndeplinise obligaţiile asumate în contractul de concesionare.

"Ca fost ministru al Mediului, am chemat în instanţă concesionarul acestui teren, deoarece am constatat în perioada 2005-2007 că nu-şi îndeplinise obligaţiile asumate conform contractului de concesiune, încheiat în perioada guvernării Năstase. În aceeaşi perioadă, am primit din partea foştilor proprietari mai multe solicitări pentru restituirea proprietăţilor. Ca urmare, am constituit comisie pentru Legea 10 care împreună cu Primăria generală au verificat respectivele dosare. Vreau să-i atrag atenţia doamnei ministru Rovana Plumb că are datoria să finalizeze în instanţă litigiul pe care l-am început şi are datoria faţă de foştii proprietari să retrocedeze proprietăţile din zona Văcăreşti şi să stabilească foarte clar care este domeniul public care rămâne pentru viitoare proiecte în această zonă", a arătat Sulfina Barbu.

Ea a mai spus că zona Văcăreşti este extrem de importantă pentru municipiul Bucureşti şi pentru Sectorul 4, având o suprafaţă de 185 de hectare care "din nefericire se află în paragină".

Ministrul Rovana Plumb a anunţat, marţi, cu ocazia Zilei Mediului, că zona Lacului Văcăreşti va fi declarată arie protejată, rezervaţie naturală.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara, în 18 mai, că intenţiona să amenajeze un lac în zona despre care se spune că ar fi Delta Capitalei, însă terenul aparţine Ministerului Mediului, iar în privinţa ecosistemului de acolo nu se pot pronunţa decât specialiştii.

Zona despre care se spune că ar fi Delta Capitalei, cunoscută ca Lacul Văcăreşti, ocupă aproximativ 180 de hectare în sectorul 4.

Potrivit unui reportaj ProTV publicat pe Stirileprotv.ro, în zonă au fost observate aproximativ 90 de specii de păsări, multe dintre ele protejate în Europa.

În reportaj se preciza că întreaga zonă este în litigiu între Ministerul Mediului şi o firmă privată care, în ianuarie 2003, a primit în concesiune terenul pentru 49 de ani, ca să ridice o bază sportivă. Câteva asociaţii militează ca acest loc să devină rezervaţie naturală.

Conform legii, propunerile pentru instituirea regimului de arie naturală protejată pot fi făcute de orice persoană fizică sau juridică.

Fostul comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu, declara, în mai 2011, că Lacul Văcăreşti nu va putea fi folosit pentru dezvoltări imobiliare, iar lucrările de amenajare a acestuia ar trebui să fie finalizate, întrucât lacul poate avea efecte benefice majore pentru mediu.

"Lacul nu mai poate fi folosit pentru construcţii. Fundul lacului este o mlaştină", a afirmat şeful de atunci al Gărzii Naţionale de Mediu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici