Super-jeleul indestructibil format din 80% apă care rezistă la greutatea unui elefant

Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au dezvoltat un material gelatinos, format din 80% apă, care poate rezista greutăţii unui elefant şi îşi poate recupera complet forma iniţială.

727 afișări
Imaginea articolului Super-jeleul indestructibil format din 80% apă care rezistă la greutatea unui elefant

Super-jeleul indestructibil format din 80% apă care rezistă la greutatea unui elefant

Materialul gelatinos arată ca un jeleu moale, dar se comportă ca o sticlă ultra-dură. Rezistentă la spargere, atunci când este comprimată.

Partea neapoasă a materialului constă dintr-o reţea de polimeri ţinuţi împreună prin interacţiuni reversibile care controlează proprietăţile mecanice ale materialului şi ar putea găsi diverse utilizări în robotica moale, bioelectronică, sau chiar ca înlocuitor al cartilajului pentru uz biomedical.

Potrivit universităţii britanice, este prima dată când se obţine o astfel de rezistenţă semnificativă pentru un material moale, atunci când este comprimat, iar rezultatele cercetării apar în revista Nature Materials.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici