Superiaht aparţinând unui rus sancţionat, vândut cu 37,5 milioane de dolari în Gibraltar - instanţa

Un superiaht legat de un om de afaceri rus sancţionat a ajuns la 37,5 milioane de dolari la o licitaţie organizată luna trecută în Gibraltar, după ce a fost vândut la cererea creditorului JP Morgan, a confirmat un tribunal, în prima vânzare de acest fel de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

823 afișări
Imaginea articolului Superiaht aparţinând unui rus sancţionat, vândut cu 37,5 milioane de dolari în Gibraltar - instanţa

Superiahtul Axioma, de 72,5 metri, a fost confiscat de autorităţile din Gibraltar în martie, după ce banca americană a declarat că presupusul proprietar, o companie care aparţinea lui Dmitri Pumpiansky, nu a respectat termenii unui împrumut de 20,5 milioane de euro, potrivit Reuters.

Oficiul Mareşalului Amiralităţii, filiala Curţii Supreme din Gibraltar mandatată să efectueze vânzarea în august, a declarat că a fost selectat un cumpărător neidentificat.

Veniturile obţinute din vânzare - 37.500.055 de dolari - vor fi folosite pentru achitarea datoriilor navei către creditori, iar oricine are pretenţii suplimentare ar trebui să se prezinte în următoarele 60 de zile, se arată într-o declaraţie. Instanţa va decide apoi ce se va face cu orice surplus de fonduri, a adăugat tribunalul.

Pumpiansky, în vârstă de 58 de ani, a fost până în martie proprietarul şi preşedintele producătorului de ţevi de oţel OAO TMK, furnizor al companiei energetice ruseşti Gazprom.

El are o avere estimată la 2 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes, şi a fost sancţionat de Marea Britanie şi Uniunea Europeană la scurt timp după invazia din Ucraina.

Potrivit unor documente judiciare analizate de Reuters, JP Morgan a declarat că a împrumutat 20,5 milioane de euro companiei Pyrene Investments Ltd, listată în Insulele Virgine Britanice, care era deţinută de Furdberg Holding Ltd. Proprietarul Furdberg era Pumpiansky, care a acţionat în calitate de garant pentru împrumut.

În documente se precizează că Pyrene Investments nu a respectat termenii împrumutului după ce, la 4 martie, Pumpiansky şi-a transferat acţiunile deţinute la Furdberg către o terţă parte şi a fost sancţionat, blocând astfel rambursarea împrumutului. Axioma fusese folosită ca garanţie pentru împrumut, se arată în documente.

Se ştie că Pumpiansky nu a comentat public proprietatea iahtului, iar Reuters nu a putut lua legătura cu el.

Vânzarea iahtului - cu piscină, spa şi cinematograf 3D - a generat un interes semnificativ, deoarece a fost primul care a fost scos la licitaţie dintre zecile de iahturi legate de lideri de afaceri ruşi sancţionaţi care au fost confiscate în întreaga lume, în principal de guverne şi din cauza sancţiunilor legate de conflictul din Ucraina.

63 de persoane au depus oferte, a declarat brokerul de vânzare.

James Jaffa, avocatul firmei britanice Jaffa & Co, specializată în iahturi şi care a reprezentat Axioma înainte ca acesta să fie confiscat, a declarat pentru Reuters la momentul licitaţiei că, odată ce va fi vândut, vor trebui plătite taxele de vânzare, apoi salariile echipajului şi orice costuri de şantier şi de întreţinere înainte ca JP Morgan să primească partea sa.

El a precizat că orice bani rămaşi ar putea fi revendicaţi de fostul proprietar al navei.

La momentul respectiv, el a declarat că se aştepta ca nava să se vândă la un preţ mai mic decât valoarea împrumutului acordat de JP Morgan, din cauza unor potenţiale lacune în întreţinerea acesteia şi a incertitudinii cu privire la posibilitatea ca Pumpiansky să încerce să o revendice în cele din urmă.

Axioma a fost evaluat la 75 de milioane de dolari când a fost scos la vânzare în urmă cu câţiva ani, potrivit publicaţiei de specialitate Superyacht Fan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici