Surpare masivă de teren la Lupeni. O groapă adâncă de câţiva metri s-a format în gospodăria unei familii

O surpare masivă de teren s-a produs în zona exploatării miniere din Lupeni, ducând la formarea unei gropi de câţiva metri adâncime în gospodăria unei familii, unde au căzut copaci din livadă şi bucătăria de vară, iar autorităţile spun că aşteaptă ca terenul să se stabilizeze pentru a găsi soluţii.

526 afișări
Imaginea articolului Surpare masivă de teren la Lupeni. O groapă adâncă de câţiva metri s-a format în gospodăria unei familii

Surpare masivă de teren la Lupeni. O groapă adâncă de câţiva metri s-a format în gospodăria unei familii

O groapă adâncă de câţiva metri s-a format în gospodăria unei familii din zona Seci a localităţii hunedorene Lupeni, după ce în ultimele zile terenul s-a surpat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conducerea Primăriei Lupeni spune însă că aşteaptă ca reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara să stabilească dacă terenul le aparţine sau este proprietatea persoanei care locuieşte acolo.

"E felia lor (a celor de la CEH - n.r.). Acolo e felia între câmpul exploatării miniere Lupeni (Mina Lupeni - n.r.) şi câmpul exploatării miniere Paroşeni. Acum să vedem ce se întâmplă. Săptămâna viitoare vin toţi experţii şi se uită", a declarat corespondentului MEDIAFAX viceprimarul municipiului Lupeni, Cornel Lungan.

În subteranul zonei în care a avut loc surparea există galerii care aparţin Minei Lupeni, terenul de la suprafaţă, pe care sunt construite case, fiind expropriat, în urmă cu mai mulţi ani, dar nu în totalitate.

Reprezentanţii Diviziei Miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara spun că surparea a apărut într-un perimetru care aparţine Minei Lupeni - adică în subteranul zonei sunt galerii, dar nu se ştie dacă terenul, la suprafaţă, a fost expropriat.

"Studiem decretele de expropriere să vedem care este situaţia terenului. La prima vedere, se pare că este al omului, dar mai căutăm (...) Am luat legătura cu omul şi vom pregăti un material pentru Consiliul de Administraţie, să-i dăm bani omului", a declarat Gabriel Petrescu, directorul Diviziei Miniere.

Potrivit acestuia, terenul pe care a apărut surparea este în zona de exploatare a Minei Lupeni.

"Sunt 400 de metri până jos (zona exploatabilă - n.r.). Ar putea fi afectată exploatarea actuală", a explicat Petrescu.

Terenul nu s-a stabilizat, astfel că pământul continuă să se surpe. Alunecarea de teren a dus la formarea unei gropi de câţiva metri adâncime, în care au căzut copacii din livada familiei respective, dar şi bucătăria de vară.

Drumul care duce spre vechea carieră din Lupeni ar putea şi el să fie afectat de alunecarea de teren, la fel şi casele care se află la câteva zeci de metri de groapa formată.

Reprezentanţii Diviziei Miniere spun şi ei că aşteaptă ca terenul să se stabilizeze pentru a putea găsi soluţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici