Surpriza din factură. De ce milioane de români nu vor primi celebra compensaţie la facturile de la gaze şi electricitate. Analiza Asociaţiei Energia Inteligentă

Cum se explică surpriza din factură? Deşi în declaraţiile oficiale Guvernul promitea că milioane de români se vor bucura de compensarea la facturi, în realitate condiţiile de acordare au scăzut mult numărul celor care au primit - în cutia poştală sau pe mail -facutura redusă.

21875 afișări
Imaginea articolului Surpriza din factură. De ce milioane de români nu vor primi celebra compensaţie la facturile de la gaze şi electricitate. Analiza Asociaţiei Energia Inteligentă

Surpriza din factură. De ce milioane de români nu vor primi celebra compensaţie la facturile de la gaze şi electricitate. Analiza Asociaţiei Energia Inteligentă

Conform unei analize publicate de Asociaţia Energia Inteligentă doar 10% dintre consumatorii casnici de gaze se încadrează pentru a primi compensarea de cca. 150 lei pe lună. Pentru energiea electrică aproximativ 15% dintre consumatorii casnici vor primi până la cca. 30 lei compensare pe lună.
 
Într-un comunicat postat pe site Asociaţia Energia Inteligentă a explicat condiţiile în care s-au aplicat compensările pe facturile de la electricitate şi gaze.
 
Când se aplică compensare pe facturi în cazul energiei electrice:

consumatorul consumă energie electrică sub 300 kWh/lună, dar nu mai puţin de 30 kWh, situaţie în care se aplică o compensaţie de 0,29 lei/kWh, din preţ cu taxe (dar fără abonament, rate şi alte servicii din factura de electricitate), dar doar în situaţia în care preţul energiei electrice din contract cu tot cu taxe este mai mare de 0,68 lei/kWh. În situaţia în care preţul din factură este sub această valoare, consumatorul consumă mai puţin de 30 kWh sau mai mult de 300 kWh,  nu primeşte nici o compensaţie. În situaţia consumatorilor care au rămas în serviciul universal sau au încheiat contracte la energie electrică în piaţa concurenţială până la 1 iulie 2021, preţurile medii la energiei electrică sunt de cca. 0,69 – 0,7 lei/kWh şi atunci compensarea este de 0,7 – 0,68 = 0,02 lei/kWh / 0,69 – 0,68 = 0,01 lei/kWh , respectiv pentru consumul mediu de enrgie electrică de 125 kWh, rezultă o compensaţie de 1,25 – 2,5 lei/lună. 

  • cca. 25% din consumatori casnici de energie electrică nu se încadrează în condiţiile de consum si nu vor beneficia de nici o compensaţie
  • cca. 60 % dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi 1-2 lei compensare pe lună.
  • cca. 15% dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi până la cca. 30 lei compensare pe lună.
Când se aplică compensare pe facturi în cazul gazului:
 
consumatorul consumă mai mult de 20 mc şi puţin de 150 mc gaze naturale în luna noiembrie 2021 situaţie în care se acordă o compensaţie de 33% din preţul gazelor din propriul contract (dar fără abonament, rate şi alte servicii din factura de gaz), dar doar în situaţia în care preţul gazelor naturale fără tarife şi taxe este mai mare de 0,125 lei/kWh. În situaţia în care preţul gazelor marfă din factură este sub 0,125 lei/kWh (preţ final de cca. 0,208 lei/KkWh), dacă consumă este mai mare de 150 mc luna noiembrie 2021, sau sub  20 mc/lună, nu primeşte nici o compensaţie. În situaţia consumatorilor care au fost trecuţi prin efectul legii în piaţa liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piaţa concurenţială după data de 1 iulie 2021, preţurile nu depăşesc în luna noiembrie, în general valoarea de 0,208 lei/kWh şi atunci nu se plafonează nimic.
  • cca. 40% din consumatori casnici de gaze nu se încadrează în condiţiile de consum şi nu vor beneficia de nici o compensaţie
  • cca. 50 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale au preţul gazelor în anul acesta sub limita preţului impus de lege pentru care se acordă compensaţie şi nu vor beneficia de nici o compensaţie.
  • cca. 10% dintre consumatorii casnici de gaze vor primi până la cca. 150 lei compensare pe lună

Plafonarea se aplică doar în cazul în care :

  • preţurilor la energiei electrică depăşesc valoarea de 1 leu/kWh cu tot cu taxe (mai puţin abonamentul). În situaţia consumatorilor care au rămas în serviciul universal sau au încheiat contracte la energie electrică în piaţa concurenţială până la 1 iulie 2021, preţurile nu depăşesc în general valoarea de 1 leu/kWh şi atunci nu se plafonează nimic. Apreciem că peste 75 % dintre consumatorii casnici de energie electrică nu au ce să li se plafoneze anul acesta, neavând preţul peste 1 leu/kWh.
  • preţurilor la gaze naturale care depăşesc valoarea de 0,37 lei/kWh cu tot cu taxe (mai puţin abonamentul). În situaţia consumatorilor care au fost trecuţi prin efectul legii în piaţa liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piaţa concurenţială după data de 1 iulie 2021, preţurile nu depăşesc în general valoarea de 0,37 lei/kWh şi atunci nu se plafonează nimic. Apreciem că peste 85 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale nu au ce să li se plafoneze anul acesta, neavând preţul peste 0,37 lei/kWh.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici