Surpriză la Cazinoul din Constanţa. Ce au găsit muncitorii în subsol şi mesajul asuns în pereţii clădirii

  • Lucrările la Cazinoul Constanţa continuă.
  • Acestea au demarat după 7 ani de chin birocratic.
  • Muncitorii la restaurarea clădirii au găsit mesaje ascunse în pereţi şi alte fragmente istorice.
6984 afișări
Imaginea articolului Surpriză la Cazinoul din Constanţa. Ce au găsit muncitorii în subsol şi mesajul asuns în pereţii clădirii

Surpriză la Cazinoul din Constanţa. Ce au găsit muncitorii în subsol şi mesajul asuns în pereţii clădirii

Cazinoul din Constanţa primeşte o nouă şansă la viaţă, după 7 ani în care clădirea a fost blocată de birocraţie. În acest moment, lucrările au ajuns la subsol, unde au fost descoperite grinzi metalice, la fel ca cele de la Podul de la Cernavodă, scrie Replica de Constanţa.

„Se lucrează la subsol. Se scot zidurile neportante pentru a se realiza noua configuraţie. La subsol este ceva interesant de semnalat: sunt grinzi metalice îmbinate cu nituri, ca la Podul de la Cernavodă, făcute de Saligny. Grinzile metalice nituite şi vopsite în gri sunt aproape identice cu cele folosite de ing. Anghel Saligny la Podul de la Cernavodă”, a declarat arhitectul constănţean, Radu Cornescu, cel desemnat de primarul, Decebal Făgădău, să vegheze lucrările la simbolul Constanţei.

Lunga istorie a cazinoului va scoate la iveală noi surprize, mai spune arhitectul.

„Sigur vom avea parte şi de alte surprize. Vor avea loc remodelări ale spaţiilor interioare astfel încât această clădire să funcţioneze mai mult pe partea de cultură. În interiorul Cazinoului va exista şi o expoziţie permanentă cu istoria acestei clădiri. Nu există parte uşoară în restaurarea acestui monument. După ce se va lucra la partea de rezistenţă şi arhitectură, vor fi realizate picturi murale şi va fi adus un mobilier de epocă, creat după modelele de acum 100 de ani”.
 

Cazino Constanţa: Mesaje de la deţinuţii politici care l-au renovat, ascunse în ziduri!



„Acest Cazinou este lucrat de către deţinuţii politici din anul 1951, luna 31 Decembrie, condusă de arhitectul Joja Constantin.Echipa de stucatori condusă de Rusu A Ioan, Botoş Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraş Ionel, Sava Nicolae, Pop Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel şi Morton Iuliu”, scrie într-un mesaj găsit de restauratori în zidurile cazinnoului.

Este un strigăt de ajutor, scris de 14 dintre cei 100 de deţinuţi care au lucrat în anii 1950 la renovarea Cazinoului după bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial. Aceştia au folosit o bucată de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment, pe 31 decembrie 1951.

„Este un sentiment înduioşător, este la fel ca atunci când găseşti în mare sau ocean câte un bileţel într-o sticlă. Vorbim despre nişte oameni care nu ştiau dacă vor mai trăi ca să iasă din închisoare. Ei au fost aduşi aici parcă spre exterminare, mulţi dintre ei nu cântăreau mai mult de 40 de kilograme când au venit aici. Nu ştiau dacă vor mai prinde libertatea. Cazinoul ne dezvăluie secrete, aceste mesaje erau o legendă şi iată că astăzi legenda devine un adevăr.

Mesajele au fost descoperite atunci când a fost decoperată fereastra scoică, bucata de sac a fost găsită în tencuială. Este clar că ei au lucrat aici pentru că au putut să ascundă aceste mesaje. Ei nu aveau cum să transmită familiilor că sunt în viaţă aşa că s-au gândit să scrie nişte gânduri simple şi s-au iscălit. Sperăm ca în timpul lucrărilor să mai găsim mesaje ale acestor oameni. Ştim că unul dintre ei era din Arad, despre alţii nu ştim nimic”,
a spus Radu Cornescu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici