Sute de persoane afectate de inundaţii au fost evacuate / Guvernul alocă 87 milioane lei pentru refacerea infrastructurii locale

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că 530 de persoane din localităţile afectate de inundaţii au fost evacuate preventiv din locuinţe, urmând ca la ora 16.00 conducerea ministerului să aibă o videoconferinţă cu prefecţii şi şefii inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

886 afișări
Imaginea articolului Sute de persoane afectate de inundaţii au fost evacuate / Guvernul alocă 87 milioane lei pentru refacerea infrastructurii locale

Peste 500 de persoane din localităţile afectate de inundaţii au fost evacuate din locuinţe / Raed Arafat: 510 persoane evacuate preventiv din trei localităţi, în judeţul Galaţi

La nivelul judeţului Galaţi au fost dispuse măsuri pentru asigurarea permanenţei la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale şi informarea populaţiei din zonele posibil a fi afectate, anunţă ministerul.

"S-a decis de către autorităţile locale evacuarea preventivă a 60 de persoane din Slobozia-Conachi, 200 din Cuza Vodă, 250 din localitatea Pechea şi 20 de persoane din Negrea. Tot ca măsuri preventive, s-a decis suspendarea cursurilor la unităţile de învăţământ aflate în localităţile Schela, Valea Mărului şi Corni, precum şi şi restricţionarea traficului rutier pe DN 25, în dreptul localităţii Pechea", anunţă MAI într-un comunicat de presă.

De asemenea, s-au dislocat forţe de intervenţie şi motopompe din cadrul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă Călăraşi, Ialomiţa şi Unitatea Specială de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă Ciolpani pentru a veni în sprijinul efectivelor din judeţul Galaţi. În mod similar din judeţul Buzău s-au trimis forte suplimentare către judeţul Vrancea.

La ora 16.00 secretarii de stat ai MAI, Raed Arafat şi Irina Alexe, vor avea o videoconferinţă cu prefecţii şi şefii inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele aflate sub avertizare.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că 510 persoane au fost evacuate preventiv din trei localităţi din judeţul Galaţi, afirmând că IGPS a trimis motopompe de mică şi mare capacitate, iar cei care lucrează în cadrul inspectoratului pe linie de urgenţă au fost chemaţi să asigure intervenţia.

"Autorităţile judeţene şi locale se ocupă de acest lucru. Au fost evacuate deja 510 persoane. Doar pe linie preventivă este evacuarea lor. Cele 510 persoane au fost evacuate din trei localităţi, de la una 220, de la alta 250 şi de la a treia 60 de persoane. Iar pentru aceste persoane există posibilităţi de cazare temporară şi există posibilitatea ca cei care doresc să meargă la rude până când se termină codul roşu şi pot să se întoarcă acasă”, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat, precizând că toate localităţile sunt din judeţul Galaţi.

Raed Arafat a afirmat că la Galaţi a fost crescut nivelul de alertă al Inspectoratului pentru Situaţii de urgenţă Galaţi la cod roşu, ceea ce înseamnă că sunt chemaţi aproape toţi cei care lucrează în cadrul inspectoratului pe linie operativă să asigure intervenţia şi, în acelaşi timp, Comitetul pentru situaţii de urgenţă judeţean şi comitetele locale sunt activate.

De asemenea, au fost trimise la Galaţi şi motopompe de capacitate mare de 10.000 de litri/minut şi motopompe mai mici de 3000 de litri/minut.

"La acest moment am luat decizia împreună cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă să trimitem forţe de sprijin către Galaţi. Astfel au fost trimise forţe cu motopompe de capacitate mare de 10.000 de litri/minut şi motopompe mai mici de 3000 de litri/minut. Au fost trimise cu Unitatea specială de intervenţie pentru situaţii de urgenţă a IGSU de la Ciolpan, cu echipe de la Călăraşi şi de la Ialomiţa care sunt pe drum şi urmează să sosească în judeţul Galaţi şi vor rămâne acolo cât este nevoie de ei. În acelaşi timp monitorizăm situaţia şi dacă va fi nevoie de completarea ascestui sprijin o să îl facem”, a mai spus Arafat.

El a precizat că urmează să aibă o discuţie la ora 16 cu prefecţii zonelor care se află sub cod galben, portocaliu sau roşu pentru a vedea da care sunt nevoile acestora pentru.

"Situaţia în acest moment este mai delicată în judeţul Galaţi unde sunt mai multe localităţi afectate şi care se află sub cod roşu. Am recurs la activarea grupei operative pe plan naţional a IGSU care funcţionează în cadrul Centrului naţional de coordonare la Minister, împreună cu colegii de la departamentul pentru situaţii de urgenţă, iar la nivelul judeţelor care sunt afectate şi mai ales judeţul Galaţi sunt activate grupele operative”, declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Autorităţi locale din 25 de judeţe vor fi sprijinite să finanţeze lucrările de refacere a infrastructurii locale afectate ca urmare a calamităţilor naturale produse de inundaţiile din acest an, Guvernul alocând, în şedinţa de miercuri, printr-o Hotărâre, suma de 86,7 milioane lei.

Fondurile sunt destinate refacerii infrastructurii hidrotehnice, terasamentelor şi malurilor de apărare, structurii drumurilor judeţene, comunale, a podurilor, podeţelor şi digurilor din localităţile afectate de inundaţiile şi alunecările de teren produse în acest an.

Pagubele au fost estimate în baza evaluărilor detaliate făcute de către autorităţile administraţiei publice locale, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi de către Instituţiile prefectului din judeţele afectate de inundaţii în cursul lunilor iunie, iulie şi august şi transmise, spre centralizare, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Suma de 86,7 milioane lei a fost repartizată pe judeţe astfel Alba – 210.000 lei, Argeş – 885.000 lei, Bihor – 510.000 lei, Bistriţa-Năsăud – 1,279 milioane lei, Botoşani – 7,043 milioane lei, Braşov – 41.000 lei, Buzău – 9,914 milioane lei, Caraş-Severin – 2,744 milioane lei, Cluj – 8,932 milioane lei, Covasna – 2,268 milioane lei, Dâmboviţa – 397.000 lei, Gorj – 1,099 milioane lei, Harghita – 9,507 milioane lei, Hunedoara – 5,988 milioane lei, Iaşi – 2,150 milioane lei, Maramureş – 2,684 milioane lei, Mehedinţi – 7,226 milioane lei, Mureş – 1,851 milioane lei, Neamţ – 688.000 lei, Sibiu – 941.000 lei, Suceava – 1,941 milioane lei, Timiş – 1,999 milioane lei, Tulcea – 767.000 lei, Vâlcea – 5,539 milioane lei şi Vrancea – 10,095 milioane lei.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici