Sute de pomi fructiferi din Staţiunea Pomicolă Băneasa, tăiaţi ilegal

Peste 500 de pomi fructiferi aflaţi în Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Pomicolă Băneasa au fost tăiaţi, în noaptea de joi spre vineri, de persoane încă neidentificate, poliţiştii deschizând o anchetă pentru prinderea acestora.

911 afișări
Imaginea articolului Sute de pomi fructiferi din Staţiunea Pomicolă Băneasa, tăiaţi ilegal

Sute de pomi fructiferi din Staţiunea Pomicolă Băneasa, tăiaţi ilegal (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Potrivit poliţiştilor, persoane necunoscute au tăiat 520 de meri din Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Pomicolă Băneasa, pe care i-au lăsat în curtea instituţiei.

Directorul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Pomicolă Băneasa (SCDPB), Adela Bărbulescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că cei peste 500 de pomi, aflaţi pe o suprafaţă de un hectar, au fost tăiaţi cu drujbele, vineri dimineaţă, între orele 5.00 şi 6.00, când a avut loc schimbarea serviciului de pază.

"A fost o echipă destul de numeroasă dacă a reuşit să taie atâţia pomi în numai o oră", a spus Bărbulescu, adăugând că "cineva din interior" dă informaţii legate de programul pazei.

Adela Bărbulescu a precizat că vor fi luate măsuri împotriva şefului pazei, care nu se afla în incinta staţiunii, "aşa cum s-a întâmplat cam de fiecare dată când au fost probleme".

Bărbulescu a menţionat că terenul defrişat este în litigiu, fiind gestionat de SCDPB. Ea a explicat că terenul a fost retrocedat de Agenţia Domeniilor Statului, prin compensare, către două persoane, fără să fie consulataţi şi reprezentanţii Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Pomicolă Băneasa. Cele două persoane au vândut terenul respectiv altei persoane, care a devenit proprietarul hectarului de tren pe care se aflau toţi cei 520 de pomi fructiferi.

Potrivit directorului SCDPB, au fost făcute mai multe "împroprietăriri dubioase", bătaia pe terenul staţiunii Băneasa durând de câţiva ani, când mai multe persoane au revendicat o parte din acesta. Terenul este domeniu public, aflat în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS).

Alţi peste 250 de pomi fructiferi din colecţia naţională aflaţi în Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Pomicolă Băneasa au fost tăiaţi, în luna aprilie, de pe o suprafaţă de 3.200 de metri pătraţi. Atunci, cei trei agenţi de pază au observat mai multe persoane care tăiau pomii cu un ferăstrău manual, iar în momentul în care au fost surprinşi, aceştia au fugit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici