Sute de şoferi protestează faţă de triplarea taxei auto (Video)

Sute de şoferi au ieşit sâmbătă în stradă nemulţumiţi de de triplarea taxei auto pentru maşinile second-hand.

111 afișări
Imaginea articolului Sute de şoferi protestează faţă de triplarea taxei auto (Video)

Sute de şoferi protestează faţă de triplarea taxei auto (Imagine: Mediafax Foto)

Bucureşti: Trafic oprit în Piaţa Victoriei din cauza protestelor şoferilor

Traficul a fost oprit de către jandarmi şi poliţişti în Piaţa Victoriei, pe sensul dinspre bulevardul Nicolae Titulescu spre Guvern, din cauza celor peste o sută de şoferi care protestează faţă de triplarea taxei de poluare auto şi care au avut mai multe altercaţii cu jandarmii.

Traficul a fost blocat de către protestatari în jurul orei 11.20, pe sensul dinspre Nicolae Titulescu spre Palatul Victoria. După aproximativ zece minute, şoferii au deblocat traficul, însă apoi au încercat să forţeze cordonul de jandarmi care se află în zonă şi au avut o altercaţie cu forţele de ordine.

În aceste condiţii, traficul a fost oprit de poliţişti şi jandarmi pe sensul dinspre bulevardul Nicolae Titulescu spre Guvern, iar cei aproximativ o sută de protestatari care se află în parcarea din faţa Guvernului, spre bulevardul Titulescu, se manifestă zgomotos, scandând "Taxa este o hoţie".

Jandarmii încearcă să-i convingă pe protestatari să-şi desemneze doi reprezentanţi care să mergă la Guvern pentru discuţii. Oamenii însă nu sunt de acord, spunând că nu au ce să discute la Guvern, atât timp cât taxa a fost deja stabilită. Protestatarii afirmă că sunt dispuşi să facă o concesie doar dacă reprezentanţi ai Executivului ar veni în parcarea în care se află ei.

În acest timp, protestatarii încearcă să convingă cât mai mulţi participanţi la trafic să se alăture manifestaţiei şi reclamă faptul că foarte multe maşini ale unor şoferi din ţară care veneau în Piaţa Victoriei să protesteze au fost blocate de către poliţişti la intrările în Bucureşti.

Numărul protestatarilor a crescut în ultima jumătate de oră, în zonă fiind staţionate aproximativ 20 de maşini în afara spaţiului de parcare, pe o bandă a sensului de mers dinspre Titulescu spre Guvern.

De asemenea, în jurul orei 12.00, traficul a fost oprit şi dinspre Guvern spre bulevardul Titulescu.

Protestatarii spun că sunt decişi să rămână să protesteze în stradă chiar şi o săptămână dacă va fi nevoie.

Mitingul de protest faţă de majorarea taxei auto nu a fost autorizat de Primăria municipiului Bucureşti pentru că cererea înaintată în acest sens de o persoană nu a fost depusă în termenul prevăzut de lege, au informat, vineri, autorităţile municipale.

Peste cinci sute de şoferi protestează la Bistriţa

Peste cinci sute de şoferi s-au adunat la intratrea în municipiul Bistriţa dinspre Vatra Dornei, pentru a participa la un miting de protest faţă de triplarea taxei auto.

Şoferii s-au adunat pe DN 17, în jurul orei 10.00, la intrarea în oraşul Bistriţa dinspre Vatra Dornei şi au aliniat maşinile în coloană, fiind însoţiţi de poliţişti şi jandarmi.

Maşinile de fabricaţie străină aveau, majoritatea, numere provizorii sau numere din ţările de provenienţă. Pe geamuri şi pe capotă şoferii au lipit afişe cu mesaje precum: "Hoţii", "Jos taxa!". Coloana de maşini a străbătut tot oraşul şi a paralizat circulaţia pe bulevardele principale. Ea a fost deschisă de o maşină de mare tonaj, urmată de un Hummer, care avea aprinse toate farurile.

O parte dintre şoferi s-au oprit în Piaţa Petru Rareş, în faţa Palatului Administrativ, unde aveau autorizaţie pentru a organiza un miting de protest până la ora 12.00.

Potrivit jandarmilor prezenţi la eveniment, ceilalţi şoferi s-au deplasat cu maşinile până în locul din care au pornit, dar din cauza frigului mulţi nu s-au mai întors în faţa Palatului Administrativ, unde la ora 11.00 au început să fie scandate lozici antiguvernamentale şi împotriva prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu. Pe unele pancarte purtate de manifestanţi erau şi mesaje la adresa premierului desemnat Theodor Stolojan, căruia protestatarii au dorit să-i aducă aminte că s-a declarat împotriva taxei.

Unul dintre manifestanţi a venit cu fiul său, în vârstă de trei ani, acesta purtând o pancartă cu mesajul "Jos taxa auto" şi scandând alături de ceilalţi "Hoţii" şi "Jos taxa".

Unii dintre cei prezenţi erau revoltaţi pentru faptul că au plătit pe maşină sub 1.000 de euro, iar acum sunt nevoiţi să achite de cel puţin trei ori valoarea maşinii prin această taxă.

Protestatarii au transmis Prefecturii o petiţie cu cerinţele lor, aceasta urmând să fie trimisă mai departe Guvernului.

Oamenii strânşi la miting au precizat că dacă solicitările lor nu vor fi soluţionate în scurt timp, după sărbători vor merge la Bucureşti pentru a-şi căuta dreptatea. Mitingul desfăşurat sâmbătă la Bistriţa s-a încheiat fără incidente după aproximativ două ore.

Peste o sută de şoferi protestează la Suceava

 

Peste o sută de persoane au participat, în zona centrală a Sucevei, la un miting de protest spontan faţă de triplarea taxei auto. Protestatarii au strigat "Hoţii!" şi au solicitat anularea taxei de înmatriculare.

O parte dintre participanţi au venit cu maşinile de mâna a doua care urmează să fie înmatriculate şi au plecat într-un marş de protest pe străzile municipiului, ceea ce a dus la îngreunarea traficului rutier în oraş.

În zona în care s-a desfăşurat mitingul de protest a fost prezent şi deputatul PSD Cătălin Nechifor, care a declarat că va susţine în Parlament revendicările protestatarilor, subliniind însă că nu este de acord cu organizarea de proteste neautorizate.

"Am sesizat de mai mult timp că unele acţiuni ale autorităţilor nu sunt corecte faţă de cetăţeni, cum ar fi ritmul încetinit de verificare la RAR, dar şi că taxa de înmatriculare pentru maşinile de mâna a doua trebuie plătită doar pentru autovehiculele achiziţionate după 15 decembrie şi nu după ce acestea sunt verificate de RAR", a spus Nechifor, care a subliniat că nu este de acord nici cu taxele foarte mari pentru maşinile de mâna a doua aduse din străinătate.

Peste 300 de persoane au protestat la Cluj-Napoca

Pe platoul din faţa Sălii Sporturilor din municipiu s-au adunat circa 150 de proprietari de autoturisme din Cluj-Napoca, Dej, Turda, Gherla, Gilău şi Câmpia Turzii.

Pe autoturisme, oamenii şi-au montat steaguri pe care scrie "Jos taxa auto" şi au lipit afişe cu mesajul "Vom plăti numai pentru o viaţă decentă", "Taxa auto egal prima porcului", "Guşa lui (a premierului Tăriceanu - n.r.), umflată cu banii românilor", pe ultimul afiş fiind desenat un om care duce, împovărat, litera T, pe care este aşezat un porc, dar şi poza premierului.

Acestora li s-au alăturat 150 de şoferi care au adus maşini direct din târgul auto, dar şi deputatul Mircia Giurgiu (PDL).

"Ajunge cu bătaia de joc, nu poţi călca în picioare românii pentru interesul personal şi pentru sprijinirea afacerile proprii. Nu poţi mulge la nesfârşit oamenii care îşi dau viaţa, sănătatea pentru a susţine maşini guvernamentale de zeci de mii de euro, amante de parlamentari şi excursii de lux", a spus organizatorul protestului, Remus Jucan.

Un alt participant la miting a spus că profiturile din producţia autohtonă de maşini şi din importurile de maşini noi se duc în "buzunare private, în mod ilegal".

"De ce suntem constrânşi să le susţinem noi dacă nu au capacitatea să reziste într-o economie de piaţă concurenţială? Orice rablă sau vechitură din occident poluează de zeci de ori mai puţin decât bravele noastre Dacii", a spus protestatarul.

Protestatarii au strigat "Jos taxa!", "Jos hoţii" şi au plecat, claxonând, pe traseul Sala Sporturilor-Piaţa Lucian Blaga-Piaţa Avram Iancu şi vor ajunge la Prefectură, unde vor depune un memoriu.

Trafic blocat timp de o oră, în Timişoara

Traficul a fost blocat timp de o oră, în faţa Prefecturii Timiş din cauza unui protest faţă de triplarea taxei auto, la care au participat peste două sute de timişoreni, proprietari de maşini second hand, care nu aveau însă autorizaţie pentru a manifesta.

Protestatarii au aşezat aproximativ 50 de maşini pe şosea, dar şi pe liniile de tramvai, şi au scandat "Jos taxa" şi "Încă o Revoluţie". De asemenea, în mijlocul străzii a fost aşezată şi o bicicletă, iar oamenii participanţi la protest au explicat că aceasta este pentru premierul Tăriceanu.

Unul dintre protestatari a spus că, în opinia sa, este "absurd" ca o taxă de înmatriculare să ajungă să valoreze cât jumătate din preţul maşinii cumpărate. "Am dat 20.000 de lei pe o maşină. Este strigător la cer că trebuie să plătesc taxă 10.000 de lei!", a spus Fabian Rădoi, unul dintre protestatari.

Şeful Poliţiei Rutiere Timiş, Florin Bolbos, a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu a fost anunţat în legătură cu acest protest şi nu s-a cerut autorizaţie de la Poliţia Rutieră.

Protestatarii au spus că nu fac parte din nicio asociaţie, dar au venit în faţa Prefecturii Timiş pentru că au auzit că sâmbătă va avea loc un protest, iar ei au vrut să se solidarizeze.

Peste 300 de şoferi au protestat la Sibiu

Peste 300 de şoferi s-au adunat lângă Sala Sporturilor Transilvania din Sibiu, de unde au pornit într-un marş cu maşinile pe străzile din oraş.

Timp de o oră, cât a durat protestul, sibienii care şi-au echipat maşinile cu steaguri şi pancarte cu mesaje anti-taxă au străbătut străzile oraşului, claxonând şi scandând împotriva politicienilor.

"Asta e discriminare! O să merg la Bucureşti şi îi voi da foc maşinii în faţa Guvernului!", a spus un protestatar.

Unsprezece echipaje ale Poliţiei din Sibiu şi un detaşament al Jandarmeriei au vegheat permanent ca protestul să nu degenereze. Şoferii sibieni au semnat şi o petiţie pe care o vor înainta Guvernului.

Citeşte şi:

Taxa auto a fost triplată luni, odată cu publicarea în MO

Taxa auto ar putea depăşi valoarea de achiziţie, în anumite cazuri

Vezi aici cât va fi taxa auto pentru maşinile rulate (Video)

Taxa auto se va tripla şi pentru maşinile noi Euro 4 cu motoare mai mari de 2 litri

Miting de protest faţă de triplarea taxei auto (Video)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici