Sute de studenţi basarabeni vin la Bucureşti să voteze (Video)

Sute de studenţi basarabeni au plecat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, spre Bucureşti, pentru a vota la alegerile pentru Parlamentul Republicii Moldova.

28 afișări
Imaginea articolului Sute de studenţi basarabeni vin la Bucureşti să voteze (Video)

Sute de studenţi basarabeni vin la Bucureşti să voteze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

500 de studenţi basarabeni din Iaşi vin la Bucureşti

Potrivit liderului Asociaţiei Tinerilor Basarabeni (ATB) din Iaşi, Dan Caranfil, 500 de studenţii basarabeni au ales să meargă să voteze în Capitală şi nu în localităţile de domiciliu din Republica Moldova întrucât s-au temut să nu fie opriţi la graniţă de către vameşii moldoveni.

Studenţii basarabeni s-au îmbarcat în zece autocare puse la dispoziţie gratuit de conducerea Consiliului Judeţean Iaşi, coloana de maşini plecând din Piaţa Palatului Culturii din Iaşi sâmbătă seară, în jurul orei 22.30.

"Puteam merge să votăm în localităţile din Republica Moldova unde avem domiciliul. Ar fi fost mai aproape de Iaşi, iar în plus ne-am fi văzut şi părinţii cu această ocazie. Nu am vrut să riscăm, pentru că nu sunt atât de sigur că ni s-ar fi permis accesul pe teritoriul Republicii Moldova. Comuniştii ar face orice, numai să nu ajungem la vot", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, liderul ATB Iaşi, Dan Caranfil.

Video Stirileprotv.ro

270 de studenţi basarabeni din Galaţi vin la Bucureşti

Aproximativ 270 de studenţi basarabeni care studiază la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi au plecat, duminică dimineaţă, spre Bucureşti, tinerii plecând spre Capitală cu trenul, cu maşini personale, dar şi cu autocare oferite de primărie.

Potrivit liderului studenţilor basarabeni de la universitatea din Galaţi, aproximativ 100 de persoane se îndreaptă către Ambasada sau Consulatul Republicii Moldova din Bucureşti cu trenul sau cu propriile autoturisme pentru a putea vota.

De asemenea, alţi 170 de studenţi au plecat spre Capitală cu autocare puse la dispoziţie de Primăria Galaţi şi de Universitatea "Dunărea de Jos".

"Am plecat în dimineaţa aceasta (duminică-n.r.) spre Bucureşti cu autocare pe care ni le-a pus la dispoziţie Universitatea şi Primăria Galaţi. Suntem 170 de persoane, studenţi, dar şi câţiva elevi de clasa a XII-a cu drept de vot. Am decis să apelăm la sprijinul celor din Universitate şi Primărie ca să putem vota la Bucureşti din două motive: în primul rând vrem să se evite incidentele de la vamă, să nu fim trimişi nejustificat înapoi, iar în al doilea rând vrem să ne asigurăm că voturile noastre ajung acolo unde trebuie şi nu se vor pierde pe drum", a declarat, duminică, Alexandru Jurcăneanu, liderul Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni "Ştefan cel Mare şi Sfânt", care activează în cadrul Ligii Studenţilor Galaţi.

În plus, alte câteva zeci de studenţi au hotărât să treacă graniţa în ţara lor şi să voteze acolo.

La Universitatea Dunărea de Jos studiază aproximativ 380 de studenţi din Republica Moldova.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Galaţi, Vasile Năstasă, până în acest moment la frontiera gălăţeană, în cele două puncte de trecere (Galaţi şi Oancea) nu s-au înregistrat incidente, iar autorităţile din Republica Moldova au permis tranzitul tuturor persoanelor care au trecut de frontiera gălăţeană.

Duminică au loc alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, câteva sute de studenţi basarabeni care studiază în România plecând spre Bucureşti, majoritatea cu autocare puse la dispoziţie de autorităţile locale, pentru a vota.

Tinerii basarabeni vor vota la secţia amenajată în incinta Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici