Sute de turişti la Straja, de Bobotează. Apa ce va fi sfinţită, adusă de salvamontişti pe jos, din munţi

Sute de turişti au ajuns, luni, la Schitul Straja, pentru slujba de Bobotează, anul acesta fiind pentru prima dată când, din cauza lipsei zăpezii, salvamontiştii au adus apa din cele şapte izvoare montane, pentru sfinţire, fără a se folosi de schiuri.

173 afișări
Imaginea articolului Sute de turişti la Straja, de Bobotează. Apa ce va fi sfinţită, adusă de salvamontişti pe jos, din munţi

Sute de turişti la Straja, de Bobotează. Apa ce va fi sfinţită, adusă de salvamontişti pe jos, din munţi (Imagine: Cristina Sabau/Arhiva Mediafax Foto)

An de an, la schitul din Straja are loc, de Bobotează, slujba de sfinţire a apei, care este adusă de salvamontişti de la izvoarele din munte.

"Salvamontiştii aduc circa 220 de litri de apă de la cele şapte izvoare din Straja. Anul acesta apa este adusă mai mult pe jos decât cu schiurile de tură, pentru că nu este zăpadă, dar salvamontiştii se ajută şi de ATV-uri. Anul acesta este un efort mai mare pentru ei", a declarat, luni, Emil Părău, iniţiatorul acţiunii din Straja.

Slujba de Bobotează are loc pe platoul din faţa Schitului Straja şi va fi oficiată de părintele Dimitrie.

La schit, apa adusă de salvamontişti este sfinţită, iar mai apoi este împărţită credincioşilor care participă la slujbă.

Izvorul situat la cea mai mare altitudine este cel de la cota 1.700.

Anul acesta se împlinesc 14 ani de când în Straja este marcată Boboteaza printr-o acţiune la care participă şi salvamontiştii, dar şi turiştii aflaţi în staţiunea aflată la circa opt kilometri de municipiul Lupeni.

"Slujba de sfinţire a apei în Straja datează încă din anul 2000, când a fost sfinţit Schitul Straja. Această tradiţie o vom păstra în continuare", a explicat Emil Părău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici