Tăierea arborilor sănătoşi din spaţiile verzi, doar cu avizul agenţiilor de mediu,au decis deputaţii

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul care prevede că deciziile de tăiere a arborilor sănătoşi din spaţiile verzi, luate la nivelul administraţiilor publice locale, să nu poată fi puse în aplicare decât după obţinerea avizului agenţiei judeţene pentru protecţia mediului.

2694 afișări
Imaginea articolului Tăierea arborilor sănătoşi din spaţiile verzi, doar cu avizul agenţiilor de mediu,au decis deputaţii

Tăierea arborilor sănătoşi din spaţiile verzi, doar cu avizul agenţiilor de mediu,au decis deputaţii (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Deputaţii au adoptat, cu 210 voturi "pentru", 125 de voturi "împotrivă" şi 3 abţineri, proiectul privind privind spaţiile verzi din intravilanul localităţilor, iniţiat de deputatul UDMR Laszlo Borbely.

Proiectul prevede că proprietarii şi administratorii de spaţii verzi cu arbori şi arbuşti sunt obligaţi să realizeze măsurile de întreţinere a acestora, să asigure măsurile privind siguranţa persoanelor care pot fi afectate de ruperile şi desprinderile arborilor şi elementelor acestora, ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat sau a stării fitosanitare precare. Aceştia sunt obligaţi să asigure şi drenarea apelor în exces de pe suprafaţa spaţiilor verzi, în reţeaua de preluare a apelor.

În cazul arborilor ornamentali (tei, salcâm, castan, arţar, mesteacăn, stejar) plantaţi pe spaţiile verzi din domeniul public, precum şi al celor plantaţi în aliniamente în lungul bulevardelor şi străzilor, pe terenurile din zonele urbane şi rurale, este interzisă intervenţia cu tăieri în coroana acestora, cu excepţia lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranţa traficului pietonal şi rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum şi a celor de pe traseul reţelelor aeriene.

Deciziile luate la nivelul administraţiilor publice locale de tăiere a arborilor sănătoşi din spaţiile verzi, aflate pe terenurile din zonele urbane, se pun în aplicare numai după obţinerea avizului emis de Agenţiile judeţene pentru protecţia mediului, respectiv a municipiului Bucureşti.

Camera Deputaţilor este for decizional la acest proiect de lege.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici