Tânărul arestat pentru propagandă ISIS, acuzat de colegul de celulă că încearcă să-l convertească

Colegul de celulă al tânărului din Craiova, acuzat de propagandă ISIS, a cerut să fie mutat motivând că Luigi Boigea încearcă să-l convingă să se convertească la islamism, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

4284 afișări
Imaginea articolului Tânărul arestat pentru propagandă ISIS, acuzat de colegul de celulă că încearcă să-l convertească

Tânărul arestat pentru propagandă ISIS, acuzat de colegul de celulă că încearcă să-l convertească (Imagine: Mediafax Arhiva Foto)

Colegul de celulă al lui Constantin Luigi Boigea, arestat preventiv pentru propagandă ISIS, este Titi Szgârcitu, arestat într-o cauză a DIICOT. Acesta a cerut să fie mutat din celulă pentru că tânărul ar fi încercat să îl convină să treacă la islamism, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Procurorii au dispus, pe 9 decembrie 2015, măsura controlului judiciar faţă de Constantin Luigi Boicea, măsură pe parcursul căreia tânărului i s-a interzis să acceseze internetul prin utilizarea de sisteme/dispozitive informatice având conexiunea de date activă. Măsura a fost luată deoarece tânărul era acuzat la acea vreme de propagandă jihadistă.

Potrivit DIICOT, pe întreaga perioadă, tânărul a încălcat în mod sistematic măsura controlului judiciar, inclusiv după data de 24.09.2016 când a devenit major, şi a continuat să acceseze site-uri de propagandă şi instruire a viitorilor combatanţi, aparţinând organizaţiei teroriste Daesh/Stat Islamic.

Mai exact, a încercat să intre în contact cu lideri ori reprezentanţi ai respectivei organizaţii teroriste pentru a obţine sprijin logistic şi financiar pentru săvârşirea unui act de terorism.

" Începând cu anul 2015 şi până în prezent, inculpatul Boicea Luigi Constantin a participat la activităţile de instruire şi pregătire desfăşurate on-line de organizaţia teroristă Daesh/Stat Islamic pe site-uri de profil ce cuprind atât elemente ale procesului de însuşire de către individ a cunoştinţelor privitoare la materialele necesare, modul de asamblare şi funcţionare, efectele şi măsurile de siguranţă necesare a fi avute în vedere cu ocazia manipulării şi utilizării diferitelor categorii de mijloace distructive, arme de foc, materii şi dispozitive explozive standardizate sau improvizate, muniţii, etc, cât şi componente ale procesului de pervertire a afectivităţii individului prin asimilare vizuală, conştientizare şi asumare personală a consecinţelor pe care utilizarea în public a unor astfel de mijloace le poate produce în mod efectiv asupra persoanelor, ca parte a procesului de pregătire psihologică a viitorilor combatanţi pentru săvârşirea unor acte de terorism", potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, publicat pe site-ul instituţiei.

Astfel, procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus extinderea cercetărilor, începerea şi continuarea urmăririi penale faţă de Constantin Luigi Boicea sub aspectul săvârşirii infracţiunii de participare la instruirea sau pregătirea în vederea folosirii mijloacelor distructive, armelor de foc, dispozitivelor explozive de orice fel, muniţiilor, explozivilor, în scopul comiterii unui act de terorism. În urma noilor acuzaţii, judecătorii au decis arestarea lui preventivă. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici