Tăriceanu a decis să reducă salariul şefilor de agenţii la nivelul secretarilor de stat

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că a decis ca preşedinţii instituţiilor publice finanţate integral din venituri proprii să fie remuneraţi la nivelul salariului unui secretar de stat, iar demnitarii să nu poată face parte decât dintr-un singur consiliu de administraţie al unei agenţii sau autorităţi guvernamentale.

52 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu a decis să reducă salariul şefilor de agenţii la nivelul secretarilor de stat

Tăriceanu, decis să reducă salariul şefilor de agenţii la nivelul secretarilor de stat (Imagine: Mediafax Foto)

Funcţia de vicepreşedinte al instituţiei va fi asimilată cu cea de subsecretar de stat şi remunerată la acest nivel.

În baza unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Guvern la începutul anului, un secretar de stat primeşte începând cu 1 octombrie o indemnizaţie lunară brută şi impozabilă de 6.691 lei, iar un subsecretar de stat este plătit cu 5.648 lei.

Premierul a precizat că decizia conţinând aceste măsuri a fost semnată şi intră în vigoare "din acest moment".

Tăriceanu a mai anunţat că Guvernul va stabili că secretarii de stat membri în consilii de administraţie vor avea dreptul să deţină o singură funcţie într-un astfel de consiliu.

El a susţinut că informaţiile din presă privind salariile şefilor de agenţii guvernamentale nu erau în totalitate conforme cu realitatea, dar indicau că aceste salarii sunt totuşi exagerate în raport cu ceea ce economia şi societatea românească pot suporta.

În ceea ce priveşte salariile din regiile autonome, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital parţial sau majoritar de stat, premierul a susţinut că nu are o problemă în a lua o decizie în acest domeniu, dar că există o problemă legată de legislaţia "foarte complicată", de existenţa contractelor colective de muncă care nu pot fi încălcate printr-o decizie a Guvernului şi care trebuie deci respectate.

"Ceea ce vă pot spune este că cei care sunt în conducerea acestor societăţi comerciale, regii naţionale, companii naţionale vor trebui să aibă salariile în funcţie de performanţa pe care o realizează", a spus Tăriceanu, arătând totodată că a observat uneori salarii mai mari la companiile de stat decât la cele private, fără rezultate de performanţă.

Surse ministeriale au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că premierul Tăriceanu a cerut, în şedinţa de marţi a Guvernului, să i se prezinte structura consiliilor de administraţie din agenţiile, autorităţile şi companiile coordonate de Executiv şi ministere, pentru a limita participarea demnitarilor, în principal a secretarilor de stat, la un singur consiliu.

El a cerut redactarea unei ordonanţe de urgenţă prin care salariile conducătorilor de agenţii şi autorităţi guvernamentale să fie limitate la nivelul remuneraţiei unui secretar de stat şi să fie introduse noi reguli conform cărora demnitarii vor putea fi membri ai unui singur consiliu de administraţie sau adunări generale a acţionarilor (AGA), au arătat sursele.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici