Tăriceanu cere responsabilitate din partea sindicatelor din educaţie

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut responsabilitate din partea sindicatelor din educaţie şi a profesorilor, arătând că declanşarea grevei este o măsură greşită, că salariile nu pot fi majorate cu 50% şi că nu va accepta să utilizeze fondurile destinate investiţiilor pentru salarii.

13 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu cere responsabilitate din partea sindicatelor din educaţie

Tăriceanu cheamă reprezentanţii sindicatelor la dialog (Imagine: Mediafax Foto)

El a arătat că România nu poate ignora faptul că ţări vecine, precum Ucraina, Polonia, Ungaria, au fost grav afectate de criza economică, fiind obligate să solicite ajutorul instituţiilor internaţionale, şi a indicat că semne ale unor dificultăţi economice au început să apară şi în ţară, prin concedierea a 4.000 de persoane în industria din zona Transilvaniei şi reducerea producţiei la unele companii, precum întreprinderea de autovehicule Piteşti.

"Aceste semne ne obligă pe noi, cei care guvernăm, să luăm o serie de măsuri de precauţie, de limitare a efectelor. Este total nerealist sa ne imaginăm că astăzi, în contextul în care lumea este cuprinsă de o criză economică fără precedent, noi să ne putem permite să majorăm salariile cu 50%. În acest moment, cea mai proastă măsură posibilă economic este să tăiem din investiţiile de la buget, este cea mai antieconomică măsură, ca şi cum am arunca benzină peste foc", a spus Tăriceanu, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern alături de ministrul Educaţiei.

Premierul a precizat că Guvernul doreşte un dialog prin care să fie identificate soluţii de rezolvare a problemelor din sistemul de învăţământ, condiderând că greva nu poate fi o soluţie.

"Nu mi se pare corect ca acum, înainte de alegeri, sindicatele să facă presiuni pe Guvern. O astfel de majorare salarială trebuie decisă de viitorul executiv şi de Parlament, în măsura în care performanţa economică va permite. O astfel de măsură de creştere a salariilor este sinucidere, ducem România în faliment", a spus Tăriceanu.

El a apreciat că educaţia a devenit în aceste zile un subiect "superpolitizat" de către PDL şi PSD, partide de stânga care, în Senat, au respins ordonanţa guvernului privind dotarea elevilor cu calculatoare.

Premierul a criticat faptul că unii lideri politici, printre care a nominalizat-o pe Ecaterina Andronescu, fostul ministru PSD al Educaţiei, solicită ca Executivul să direcţioneze banii rezervaţi investiţiilor către cheltuieli de natură salarială.

Câteva zeci de mii de cadre didactice afiliate la Federaţia "Spiru Haret" au declanşat, luni, greva de avertisment, după ce au cerut Parlamentului, într-o scrisoare deschisă, să se întrunească de urgenţă şi să respingă ordonanţa privind amânarea majorării cu 50% a salariilor profesorilor.

Potrivit reprezentanţilor Federaţiei "Spiru Haret", greva de avertisment a început, conform planului, la ora 7.00 şi se va desfăşura pe parcursul întregii zile de luni.

Liderul Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Izvoranu, a anunţat, luni dimineaţa, că aproximativ 75.000 de profesori, afiliaţi organizaţiei, sunt în grevă de avertisment, dascălii prezentându-se la cursuri pentru a supraveghea elevii, fără a preda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici