Tăriceanu: Fondul de pensii poate susţine plata acestora atât în 2008, cât şi în 2009

Fondul de pensii poate susţine plata acestora atât pentru lunile noiembrie şi decembrie ale acestui an, cât şi pentru anul viitor, a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu, în şedinţa de guvern, asigurând că situaţia este sub control deşi în anumite perioade pot apărea unele deficite, după ce preşedintele Traian Băsescu a afirmat că acest fond este "înăbuşit".

12 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Fondul de pensii poate susţine plata acestora atât în 2008, cât şi în 2009

Tăriceanu: Fondul de pensii poate susţine plata acestora atât în 2008, cât şi în 2009

Guvernul precizează, într-un comunicat, că primul-ministru doreşte, astfel, să infirme informaţiile care au apărut în presă, potrivit cărora bugetul nu poate susţine plata pensiilor.

"Având în vedere şi faptul că fondul de pensii face parte din bugetul consolidat de stat, nu se pune problema incapacităţii lui de a face faţă plăţilor. Situaţia este sub control", a asigurat Tăriceanu.

Premierul a mai arătat că, în anumite perioade, pot să apară unele deficite pe bugetul de pensii şi că pensiile nu sunt acoperite integral din contribuţii nici în ţările Uniunii Europene. Şeful Executivului a dat exemplul Belgiei, care contribuie cu 50% din bugetul de stat, Cehia-cu 58%, Germania-cu 20% , Danemarca-10%.

Potrivit premierului Tăriceanu, în ceea ce priveşte ponderea cheltuielilor cu pensiile în Produsul Intern Brut, în România ponderea este de 6,3%, în Polonia - 13,59%, în Ungaria - 9,5%, în Germania aceasta reprezintă 11,8%, iar în Danemarca – 10,8%.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la Realitatea TV, că fondul de pensii este în prezent "prăbuşit", precizând că acest fond nu are bani pentru acoperirea majorărilor pornite în 2007 şi consolidate în 2008 şi că în 2009 trebuie aduse din bugetul de stat circa 1,3 miliarde euro pentru pensii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici