Tăriceanu, nemulţumit de prestaţia fostei conduceri a MT privind Autostrada Transilvania

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu s-a declarat, marţi, nemulţumit de activitatea fostei conduceri a Ministerului Transporturilor în ceea ce priveşte urmărirea contractului cu compania Bechtel, de construire a Autostrăzii Transilvania, reproşând faptul că lucrarea nu a fost "ţinută în mână".

15 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, nemulţumit de prestaţia fostei conduceri a MT privind Autostrada Transilvania

Tăriceanu, nemulţumit de prestaţia fostei conduceri a MT privind Autostrada Transilvania

"Nu sunt mulţumit şi cred că sunt şi deficienţe care sunt la Ministerul Transporturilor, care nu a ştiut să ţină în mână această lucrare. Asta este realitatea. Nu putem face abstracţie de faptul că proiectele mari trebuie urmărite, dacă nu urmăreşti un proiect, merge şi el cum merge", a declarat, într-o conferinţă de presă la Cluj, Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul PNL a evitat să facă alte comentarii legate de faptul că la conducerea Ministerului Transporturilor s-a aflat liberalul Ludovic Orban.

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că nu este mulţumit de ritmul lucrărilor la Autostrada Transilvania şi de ceea ce s-a finalizat, în condiţiile în care în mandatul său bugetul de stat a finanţat consistent lucrările autostrăzii.

"Nu a existat o anumită coerenţă în stabilirea unor obiective care să şi fie finalizate şi date în funcţiune. În 2008, am vorbit cu conducerea Bechtel şi stabilisem să accelereze lucrările pe anumite tronsoane care să fie date în exploatare. Contractul are anumite deficienţe, dar, şi aşa, noi ne-am achitat de obligaţii", a spus Tăriceanu.

Potrivit sursei citate, anul trecut, Guvernul s-a achitat de obligaţiile contractuale şi a plătit 30 la sută din suma la care s-a angajat pe tot anul, ca avans pentru lucrări.

"La mijlocul anului, aceste sume încă nu erau decontate, nu existau lucrările certificate care să justifice aceste avansuri. Am avut discuţii cu cei de la Bechtel, cărora le-am spus că nu este suficient să facă lucrările şi să fie plătite, ci să fie conform contractului, certificate de consultant. Şi Bechtel trebuie să înţeleagă că, oricât de mari ar fi ei, au obligaţii contractuale pe care trebuie să le respecte. Noi trebuie să plătim şi să punem amplasamentele la dispoziţie, iar ei pentru banii pe care îi primesc trebuie să producă. Nu este important numai să faci volume, şi lucrăm la autostradă dar nu se vede nimic", a adăugat fostul premier.

Proiectul de construcţie a autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov-Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde euro acordat companiei americane Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici