Tentativă eşuată de demolare a unui turn de 204 metri la Dej

Artificierii nu au reuşit, marţi, să demoleze, printr-o explozie dirijată, un turn înalt de 204 metri din Dej, judeţul Cluj, pentru operaţiune fiind folosită o cantitate de 150 de kilograme de explozibil - dinamită.

351 afișări
Imaginea articolului Tentativă eşuată de demolare a unui turn de 204 metri la Dej

Combinatul de Celuloză şi Hârtie "Someşul" (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)

Artificierii au pregătit dinamita în cursul zilei de luni şi de marţi, aceasta fiind montată în turn până la o înălţime de şapte metri.

Marţi, în jurul orei 16.00, s-a dat startul demolării, dar explozia nu a fost suficientă încât să dărâme turnul.

Primarul municipiului Dej, Morar Costan, a declarat că operaţiunea va fi reluată.

"La prima explozie turnul nu a căzut. Se poate ca peste o oră sau miercuri să reluăm operaţiunea de demolare. Turnul a rezistat pentru că, se pare, este foarte consolidat", a spus Costan.

Turnul, din beton şi fier-beton, este unul de evacuare a noxelor şi aparţinea fostei fabrici de fibre artificiale din Dej, care nu mai funcţionează din anul 1995.

Morar Costan a precizat că turnul trebuie demolat pentru a elibera de orice construcţii un teren necesar viitoarelor investiţii ale municipalităţii.

"Demolarea turnului de 204 metri, al doilea ca înălţime din ţară, de la fosta fabrică de fibre artificiale Dej, este necesară pentru a elibera de orice construcţii un teren de lângă Combinatul de Celuloză şi Hârtie «Someşul», astfel încât să îl facem atractiv pentru investitori. La combinat va începe, în acest an, o investiţie de 500 de milioane de euro din partea unei companii chineze, care va dori, poate, să se extindă pe cele 15 hectare ale fostei fabrici de fibre", a spus Costan.

Costan a adăugat că terenul, care aparţine unei firme din Târgu-Jiu, ar putea fi vândut chinezilor la un preţ de 8-10 euro pe metru pătrat.

Traian Pop, reprezentantul firmei specializate din Zalău care s-a ocupat de demolare, a declarat înaintea operaţiunii că s-au pregătit 150 de kilograme de explozibil, şi anume dinamită.

"Turnul se poate demola doar printr-o explozie dirijată, astfel încât să cadă într-o parte", a spus Pop.

Primarul Dejului a precizat că materialul rezultat în urma demolării turnului va fi transportat la o staţie de reciclare şi va fi folosit pentru reabilitarea drumurilor din municipiu.

La operaţiune au asistat oficialităţi locale, dar şi câţiva locuitori ai municipiului Dej, care aveau binocluri şi camere video cu care să filmeze evenimentul.

În perioada următoare va fi demolat, tot prin explozie dirijată, un alt turn din Dej, cu o înălţime de 80 de metri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici