Teodorovici: Eu nu demisionez, că nu cred că am făcut şi nu o să fac vreun rău românului

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a declarat, joi seara, care sunt motivele pentru care nu va demisiona din funcţie, în ciuda discuţiilor iscate în ultimele zile şi în ciuda afirmaţiilor făcute de preşedintele Klaus Iohannis.

227 afișări
Imaginea articolului Teodorovici: Eu nu demisionez, că nu cred că am făcut şi nu o să fac vreun rău românului

Teodorovici: Eu nu demisionez, că nu cred că am făcut şi nu o să fac vreun rău românului

„Eu nu demisionez, pentru că nu cred că am făcut vreodată în viaţa mea şi nu o să fac, niciodată cât voi trăi pe această lume, vreun rău românului, fie din ţară, fie din afara ţării. Chiar din contra. Dacă cineva îmi poate aduce o singură dovadă în acest sens, că eu aş fi făcut vreodată ceva rău, atunci plec singur. Până atunci, este doar un joc pe care domnul preşedinte încearcă să îl facă, dar fără niciun fel de câştig, ca şi până acum”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, joi seara, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Oficialul de la Finanţe a precizat că ar fi fost normal ca preşedintele să îl sune, după ce i-a cerut demisia şi dacă avea neclarităţi în ceea ce priveşte declaraţia făcută marţi, fără să fie lansate atacuri în spaţiul public.

„Şi astăzi, după iscuţia de la Alba Iulia şi prezenţa mea la Alba Iulia, încă o dată încerc să fac apel la calm, la acel consens politic, pentru că românii asta doresc. (…) Chiar dacă ni se aduc injurii, chiar dacă sunt oamenii care înţeleg, la prima vedere, poate altceva decât ceea ce spunem, haideţi să stăm, să acceptăm ca oameni politici, că este oamenii să se ia de un subiect, pentru că au trait ani de zile cu promisiuni, din păcate deşarte. Totuşi, trebuie să recunoaştem că, de doi ani de zile, acest Guvern - aşa cum este el blamat de cei care au stat în afara ţării, în special cei rezistenţii, la tot felul… - , a luat măsuri de care se vorbea foarte mult: uitaţi-vă la Legea Pensiilor, la Legea Salarizării. Cum poţi să acuzi un astfel de Guvern PSD-ALDE, că este anti-românesc, când astfel de măsuri, asumate cu costuri foarte mari, pentru noi ca buget”, a completat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a susţinut că nu crede că această declaraţie a preşedintelui a fost făcută, din cauza tăierii bugetului de la Preşedinţie.

„Că domnul preşedinte se supără pe cineva o face în fiecare zi şi asta din păcate a devenit o obişnuinţă pentru noi, ca ţară. Vreau să îl asigur pe domnul preşedinte că nici PSD-ul, nici actualul Guvern, Coaliţia de guvernare şi nici eu nu dorim ceea ce dânsul insinuează, adică să sechestrăm pe cineva. Ce dorim noi să facem, ca şi Guvern, eu personal ca ministru de Finanţe, este doar să putem să creăm în România acele motive pentru care românii care trăiesc în afara ţării noastre, din motive obiective, să aibă acel argument să se întoarcă acasă alături de familie. Nimic altceva”, a mai afirmat Teodorovici.

În acest context, ministrul Finanţelor a menţionat că în şedinţa de joi Guvernul au luat mai multe decizii care le oferă românilor motive pentru a se întoarce în ţară. Printre acestea a amintit salariul minim brut de 3.000 de lei pentru muncitorii din construcţii. „Restul este strict o speculaţie de ordin politic pe care, din păcate, domnul preşedinte încearcă să o aducă în spaţiul public, îl înţeleg, şi să şi insiste pe ea, crezând că a prins vreun mare subiect de acest tip”, a susţinut Teodorovici.

În condiţiile în care, anul viitor, România va deţine preşedinţia Consiliului Europei, demnitarul de la Finanţe a susţinut că România are nevoie că susţină un singur punct de vedere, ca ţară.

„Măcar acum pe final de an şi începutul anului viitor, unul foarte important pentru noi ca ţară cu acest rol important de a asigura preşedinţia pentru şase luni să dăm dovadă că, într-adevăr, avem o singură voce, atunci când susţinem un punct de vedere ca ţară şi mai ales să arătăm tuturor celor care vor fi la masă cu noi, de anul viitor, la aceste întâlniri la nivel European şi în România, că, într-adevăr, România poate să pună la aceeaşi masă toate interesele europene, şi să găsească, şi să medieze soluţia optimă pentru fiecare cetăţean al acestei frumoase familii europene. Mai mult, noi trebuie să luptăm cu toţii, ceea ce este o chestiune adevărată, pentru drepturile românilor în afara graniţelor României, pentru că ştim foarte bine: de foarte multe ori, românii noştri plecaţi în afară să lucreze sau firme care încearcă să facă un business în afara României sunt, din păcate, trataţi într-un mod incorect în acele state şi asta ar trebui să fie una dintre preocupările noastre principale”, a mai spus Teodorovici.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a criticat, joi, pe Eugen Teodorovici, pentru declaraţia privind limitarea dreptului de a lucra în străinătate, afirmând că e o propunere de a-i ”sechestra” pe români în interiorul graniţelor ţării şi că „într-o ţară normală, un ministru a doua zi pleacă”.

Ministrul Finanţelor a declarat, marţi, că le-a propus miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană ca fiecărui muncitor să îi fie limitat dreptul de a lucra într-o ţară, respectiv să se poată face doar pe o anumită perioadă. Oficialul de la Finanţe a susţinut că a ridicat problema aceasta la nivelul colegilor săi, miniştrii de finanţe din Europa, doar în cadrul unor discuţii informale, nu ca un proiect de lege. De asemenea, Teodorovici a precizat că, spre deosebire de ţările din Vest care au nevoie de o schemă contra şomajului, ţările din Est, inclusiv România au nevoie de o schemă de reîntoarce a muncitorilor care au migrat, astfel că şi aici abordarea trebuie să fie diferenţiată pentru a asigura un echilibru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici