Testare HIV/SIDA pentru cei care lucrează în străinătate peste şase luni

Ministerul Sănătăţii, împreună cu alte autorităţi şi Centrul Român HIV/SIDA, pregătesc un act normativ care să îl completeze pe cel existent prin care orice persoană care stă mai mult de şase luni în străinătate să facă obligatoriu, sub consiliere, la revenirea în ţară, testul HIV/SIDA.

8 afișări
Imaginea articolului Testare HIV/SIDA pentru cei care lucrează în străinătate peste şase luni

Testare HIV/SIDA pentru cei care lucrează în străinătate peste şase luni

''Deşi există, de mai mulţi ani, un ordin de ministru în acest sens, prin care persoanele care lucrează mai mult de şase luni în străinătate trebuie să facă testarea sub îndrumarea unui consilier, puţini respectă acest act. Totuşi, statisticile arată că riscul cel mai mare de transmitere a infecţiei apare la cei care stau mai mult de şase luni în străinătate, respectiv 4,64 la sută, adică doi din 46 investigaţi'', a declarat, miercuri, profesorul Adrian Streinu Cercel, în conferinţa de presă organizată cu prilejul inaugurării Centrului Român HIV/SIDA.

Anual aproape două milioane de români pleacă să muncească în străinătate, iar la revenirea în ţară sunt depistate tot felul de boli infecţioase. Pe lângă hepatită B şi C, românii care lucrează în străinătate ''aduc cu ei şi subtipul B al viruslui HIV, altul decât cel care există în România'', a mai spus medicul.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, prezent la inaugurarea centrului, a declarat că în această toamnă vor fi redactate, împreună cu specialiştii, cu Ministerul Internelor şi probabil cu Poliţia de Frontieră, normele privind efectuarea obligatorie a testelor pentru persoanele respective.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici