Teza la Limba română, amânată pentru 7 mai, greva se suspendă - VIDEO

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, luni, la finalul discuţiilor cu sindicaliştii din învăţământ, că teza unică la Limba şi literatura română a fost reprogramată pentru 7 mai, restul tezelor se vor ţine aşa cum era programat, iar greva de marţi a profesorilor a fost suspendată.

88 afișări
Imaginea articolului Teza la Limba română, amânată pentru 7 mai, greva se suspendă - VIDEO

Teza la Limba română, amânată pentru 7 mai, greva se suspendă (Imagine: Mediafax Foto)

Ministerul Educaţiei a semnat un acord cu toate cele patru federaţii sindicale din învăţământ - FSLI, FEN, "Spiru Haret" şi "Alma Mater" şi acesta va merge pentru validare în teritoriu.

În acord este prevăzută atât amânarea tezei cu subiect unic la Limba şi literatura română din data de 5 mai în 7 mai, cât şi suspendare grevei anunţate de sindicalişti pentru marţi.

Andronescu a precizat că salariile profesorilor nu vor fi afectate, iar proiectele şi programele de cercetare vor continua aşa cum a fost stabilit.

De asemenea, documentul semnat luni prevede susţinerea prin legea salarizării unitarea a unei poziţii pe grila de salarizare corespunzătoare importanţei şi rolului educaţiei.

În urma discuţiilor s-au mai convenit constituirea unei comisii de monitorizare pentru evaluarea modului în care s-au realizat şi se vor realiza cheltuielile pe investiţii şi definitivarea principiilor şi calendarului privind descentralizarea, precum şi menţinerea titularizării în sistemul naţional de învăţământ şi în viitoarele legi ale educaţiei, a susţinut Andronescu.

Ea a mai spus că, potrivit acordului, legea salarizării unitare a sistemului bugetar va include şi prevederi din Legea 221/2008, cu stabilirea până la 30 iunie a calendarului de aplicare.

De asemenea, proiectele şi programele de cercetare aflate în derulare vor fi continuate şi prin utilizarea creditelor de angajament.

Un alt punct al înţelegerii prevede propunerea semnării unui protocol, în 6 mai, între Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi sindicate, cu participarea reprezentanţilor din birourile executive ale celor patru federaţii sindicale din învăţământ.

Ministrul Andronescu a mai spus că s-a mai stabilit şi susţinerea în Parlament a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 40/2009 privind învăţătorul-profesor şi educatorul-profesor, potrivit Procesului Bologna.

Andronescu a mai spus că sindicaliştii au anunţat că vor continua protestele dacă nu va fi respectat acordul convenit luni.

Video Stirileprotv.ro

 

Reglementările prevăzute în protocol vor fi discutate

Reprezentanţii sindicatelor din educaţie au spus că au acceptat suspendarea grevei, dar că toate reglementările prevăzute în protocol vor fi discutate cu reprezentanţii din teritoriu şi că problema privind alte acţiuni de protest, boicotarea examenelor sau a tezelor cu subiect unic, rămâne încă deschisă.

Ei au mai spus că, pe lângă problema salarizării, o alta este cea a investiţiilor, menţionând că ar vrea ca cele 300 de milioane de lei luate de la investiţii să fie date înapoi.

Totodată, liderii sindicatelor din educaţie au cerut garanţii pentru aplicarea Legii 221 şi un buget pentru Educaţie de 6% din PIB.

Sindicaliştii din educaţie se vor întâlni, miercuri, pentru a decide dacă vor continua protestele.

Vicepreşedintele FSLI, Simion Hancescu, a spus că este posibil ca liderii din teritoriu să decidă continuare protestelor în urma prezentării rezultatelor discuţiilor de luni.

Preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a spus că amânarea grevei este "o lecţie dacă actualului Guvern, prin care să le arătăm că noi putem să reacţionăm mult mai raţional".

Alianţa "Sed Lex" nu renunţă la greva japoneză de marţi, deşi era de solidarizare cu profesorii

Sindicaliştii afiliaţi la Alianţa "Sed Lex" vor organiza, marţi, greva japoneză, anunţată în spirit de solidaritate cu sindicaliştii din educaţie, deşi cadrele didactice au suspendat protestul.

Liderul Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că sindicaliştii menţin organizarea grevei japoneze, anunţată iniţial în spirit de solidaritate cu profesorii, urmând să stabilească, ulterior, calendarul viitoarelor acţiuni de protest.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici