Tezaur dacic, predat de un hunedorean statului român

Un localnic din zona Munţilor Orăştiei, judeţul Hunedoara, a predat statului român un tezaur dacic, format din 142 de kosoni de aur, hunedoreanul urmând să fie despăgubit.

696 afișări
Imaginea articolului Tezaur dacic, predat de un hunedorean statului român

Tezaur dacic, predat de un hunedorean statului român (Imagine: Remus Suciu/Mediafax Foto)

Tezaurul a fost prezentat, joi, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, de către procurorul general adjunct al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, care a declarat că acesta a fost predat autorităţilor judiciare de un hunedorean, care a spus că l-a deţinut ca "persoană de bună credinţă" şi că doreşte să îl pună la dispoziţia specialiştilor.

"Cetăţeanul a invocat buna credinţă şi a invocat prevederile legii potrivit căreia cetăţenii care deţin anumite artefacte de valoare trebuie să le depună la autorităţi şi pot obţine o compensaţie prevăzută de lege (…) Ne aflăm într-o fază nouă a activităţii investigative, în care anumiţi cetăţeni au înţeles că este de preferat să coopereze cu organele judiciare pentru că legea prevede nişte condiţii foarte favorabile şi îi apără de pedeapsă pe cei care, eventual, ar putea fi acuzaţi de tăinuire. Iar cei care sunt de bună credinţă pot să beneficieze de compensaţiile pe care legea le prevede pentru cei care depun artefacte valoaroase, care provin din siturile arheologice ale ţării", a spus Lazăr.

Potrivit specialiştilor de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, tezaurul cuprinde 142 de kosoni de aur, cu greutate între 8,20 de grame şi 8,80 de grame, datate în a doua jumătate a secolului I înainte de Hristos, din primele analize de specialitate reieşind că tezaurul este autentic.

Tezaurul a fost depus în custodia Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia şi urmează să fie predat Muzeului Naţional de Istorie a României.

Cercetările istorice relevă faptul că monedele de aur de tip Koson erau folosite pentru plata mercenarilor, ca şi element sacru sau de tezaurizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici