Tinerii ar putea fi obligaţi să se prezinte la centrele militare pentru luare în evidenţă

Bărbaţii ar putea fi obligaţi să se prezinte la centrele militare pentru luarea în evidenţă şi înmânarea adeverinţei de recrutare în primele şase luni după împlinirea vârstei de 18 ani, ei riscând în caz contrar o amendă cuprinsă între 100 şi 300 de lei.

130 afișări
Imaginea articolului Tinerii ar putea fi obligaţi să se prezinte la centrele militare pentru luare în evidenţă

Tinerii ar putea fi obligaţi să se prezinte la centrele militare pentru luare în evidenţă

Potrivit unui proiect legislativ obţinut de MEDIAFAX, articolul 4 din legea 395 din 2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat ar putea fi modificat, astfel încât să instituie obligativitatea ca cetăţenii români, bărbaţi, să se prezinte, în termen de 6 luni de la împlinirea vârstei de 18 ani, la centrele militare numai pentru luarea în evidenţă militară, consemnarea opţiunilor privind modalitatea de îndeplinire a îndatoririlor militare pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu şi înmânarea adeverinţei de recrutare.

Nerespectarea acestei obligaţii ar urma să constituie contravenţie, urmând să fie sancţionată cu amendă de la 100 lei la 300 lei, potrivit proiectului.

"Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii", se mai arată în proiectul legislativ.

Proiectul de lege meţine practic obligativitatea prezentării cetăţenilor români, bărbaţi, la împlinirea vârstei de 18 ani, la centrele militare pentru luarea în evidenţa militară, consemnarea opţiunilor privind modul de îndeplinire a îndatoririlor militare pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu si înmânarea adeverinţei de recrutare. Ca elemente de noutate, însă, sunt prevăzute termenul de şase luni pentru îndeplinirea obligaţiei şi aplicarea unei sancţiuni în caz de nerespectare a legii.

Pe de altă parte, proiectul prevede aplicarea aceleiaşi sancţiuni bărbaţilor cu cetăţenie română care au împlinit vârsta de 18 ani după data de 1 ianuarie 2007 şi nu s-au prezentat la centrele militare în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Iniţiatorii proiectului legislativ consideră că prin crearea acestei obligativităţi va creşte "răspunderea tinerilor pentru executarea serviciului militar în situaţiile în care acesta devine obligatoriu".

În prezent, în lege nu sunt prevăzute sancţiuni care să amendeze neprezentarea cetăţenilor la centrele militare, situaţie care a determinat ca în ultimii 2 ani numărul tinerilor luaţi în evidenţa militară să fie nesemnificativ faţă de numărul tinerilor care ar fi trebuit să îndeplinească această obligaţie legală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici