Tinerii de 16 ani din Belgia pot vota la alegerile europene. Cum stă situaţia în România

  • Tinerii din Belgia, care au împlinit 16 ani, vor putea vota în cadrul alegerilor europene.
  • Autorităţile au decis că minorii care nu votează nu vor fi sancţionaţi, spre deosebire de cei care au peste 18 ani.
  • Votul în Belgia este obligatoriu.
141 afișări
Imaginea articolului Tinerii de 16 ani din Belgia pot vota la alegerile europene. Cum stă situaţia în România

Tinerii de 16 ani din Belgia pot vota la alegerile europene. Cum stă situaţia în România

Curtea Constituţională a Belgiei a decis, la sfârşitul lunii martie, că votul trebuie să fie obligatoriu pentru tinerii de 16 şi 17 ani. După cum subliniază RTBF, un total de aproape 280.000 de persoane sunt vizate de această modificare legislativă. Până în acest moment, doar persoanele cu vârsta de peste 18 ani trebuiau să se prezinte la urne, potrivit TF1 Info.

La 27 martie, Consiliul de Miniştri belgian a decis că tinerii de 16 şi 17 ani, care nu se vor prezenta la vot, nu vor fi sancţionaţi. Legislaţia Belgiei prevede că votul este obligatoriu, iar cei care nu se prezintă la secţiile de votare sunt obligaţi să îşi justifice absenţa, pentru a nu fi supuşi sancţiunilor, relevă sursa citată.

În aceste condiţii, Belgia devine a patra ţară UE care permite tinerilor de 16 şi 17 ani să voteze la alegerile europene. Malta, Germania şi Austria au adoptat deja o legislaţie în acest sens.

Votul de la 16 ani în România, în aşteptare

În România, legislaţia prevede că votul poate fi execitat începând cu vârsta de 18 ani. De-a lungul timpului, au mai existat iniţiative care să reducă vârsta pentru a vota de la 16 ani, cea mai recentă propunere propusă în Parlament fiind în anul 2022.

Potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, proiectul de lege a fost adoptat de Senat şi a fost avizat de comisiile eligibile în acest caz, dar se află în aşteptarea rapoartelor de la Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici