Tinerii din Europa de Est sunt din ce în ce mai expuşi riscului infectării cu HIV

Aproximativ 80 la sută dintre noile infecţii cu virusul HIV în Europa de Est şi Asia Centrală afectează persoane care au cel mult 30 de ani, arată un raport publicat luni de UNICEF cu ocazia unei conferinţe internaţionale pe tema SIDA, desfăşurată la Viena.

24 afișări
Imaginea articolului Tinerii din Europa de Est sunt din ce în ce mai expuşi riscului infectării cu HIV

Tinerii din Europa de Est sunt din ce în ce mai expuşi riscului infectării cu HIV (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui raport oficial, aproximativ 1,5 milioane de noi infecţii cu HIV se înregistrează în Europa de Est şi în Asia Centrală, comparativ cu 900.000 în 2001.

În anumite părţi ale Rusiei, înmulţirea infecţiilor a atins chiar nivelul de 700 la sută, subliniază UNICEF.

Copiii străzii, tinerii în situaţii sociale precare, prostituatele minore şi consumatorii de droguri sunt categoriile cele mai vulnerabile. În regiunea analizată, aproximativ 1,3 milioane de copii cresc în orfelinate, după care ajung pe străzi şi încep să consume droguri. Un studiu efectuat la Sankt-Petersburg pe 300 de copii ai străzii arată că 40 la sută dintre aceştia sunt infectaţi cu HIV.

În Ucraina, o anchetă efectuată pe 800 de copii şi tineri relevă că 56,7 dintre fete se prostituează. În afară de prostituţie, injectarea de droguri cu aceeaşi seringă reprezintă o altă cauză principală de infectare cu HIV.

Raportul subliniază că este necesară o schimbare de mentalitate, atrăgând atenţia că accesul la educaţie al tinerilor seropozitivi este limitat.

"Raportul este un apel pentru respectarea drepturilor şi demnităţii tuturor persoanelor care riscă să fie contaminate", afirmă directorul UNICEF, Anthony Lake.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici