Ţiriac renunţă la fondul de vânătoare de la Balc

Omul de afaceri Ion Ţiriac a renunţat la fondul de vânătoare de la Balc, judeţul Bihor, păstrând însă complexul cinegetic din localitate, iar Ministerul Agriculturii a iniţiat procedurile de atribuire directă a fondului.

527 afișări
Imaginea articolului Ţiriac renunţă la fondul de vânătoare de la Balc

Ţiriac renunţă la fondul de vânătoare de la Balc (Imagine: Mediafax Foto)

Ţiriac a renunţat la fondul de vânătoare, cu o suprafaţă de 10.224 de hectare, în urmă cu două luni, dar va păstra complexul cinegetic, cu o suprafaţă de 1.157 de hectare, care are statutul unei crescătorii de vânat şi nu face parte din fondul cinegetic, potrivit lui Ilie Mihalache, consilier la direcţia de management cinegetic a Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.

Tariful de gestionare a fondului a crescut foarte mult, fiind majorat începând cu sezonul de vânătoare actual, care a debutat la 15 mai.

Potrivit responsabililor ministerului, taxa pentru gestionarea fondului de vânătoare era de aproximativ 80.000 de lei (circa 20.000 euro) pe an, însă, legislaţia în domeniu a fost modificată, astfel încât în prezent depăşeşte 300.000 de euro. Tariful este calculat prin multiplicarea unei sume fixe (3.819 euro) cu numărul de paşi de licitaţie la procedura din 2005 (81 de trepte de licitaţie).

Până la ora transmiterii ştirii, omul de afaceri Ion Ţiriac nu a putut fi contactat pentru declaraţii pe acest subiect.

Potrivit legislaţiei actuale, fondul cinegetic poate fi atribuit direct către o persoană fizică sau o asociaţie de proprietari, care deţin cel puţin 51% din suprafaţa fondului. În cazul în care documentaţia nu este depusă în termen de 15 zile de la data anunţului, care în acest caz este 21 mai, Ministerul Agriculturii va organiza o licitaţie pentru atribuirea gestiunii fondului de vânătoare.

Ministerul a iniţiat deja procedurile de atribuire directă a fondului cinegetic de la Balc, cei interesaţi de gestionarea acestuia putând depune documentaţia în termen de 15 zile lucrătoare, începând din 21 mai. În cazul în care fondul cinegetic nu va fi încredinţat direct, se va organiza licitaţie.

Contractul de gestionare a fondului cinegetic va fi semnat pe 10 ani, fie că acesta va fi atribuit direct sau prin licitaţie.

Domeniul de la Balc se află în administrarea Direcţiei Silvice Oradea. Ion Ţiriac avea din 2005 în concesiune acest domeniu de vânătoare, până în anul 2015.

Domeniul este recunoscut pentru partidele de vânătoare organizate de Ion Ţiriac, unde au fost invitaţi oameni de afaceri importanţi din ţară şi străinătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici