TITULARIZARE 2017. Candidat: Am venit pentru că m-au obligat părinţii, ca să am o profesie/ Peste 27.000 de dascăli au susţinut proba scrisă

Peste 27.000 de dascăli au susţinut, miercuri, proba scrisă a examenului de titularizare, iar cei mai mulţi dintre candidaţi s-au arătat nemulţumiţi de subiectele primite, ieşind din sălile de concurs după doar o oră de la începerea testării.

5114 afișări
Imaginea articolului TITULARIZARE 2017. Candidat: Am venit pentru că m-au obligat părinţii, ca să am o profesie/ Peste 27.000 de dascăli au susţinut proba scrisă

TITULARIZARE 2017. Candidat: Am venit pentru că m-au obligat părinţii, ca să am o profesie/ Peste 27.000 de dascăli au susţinut proba scrisă

La nivel naţional sunt disponibile 4.930 de posturi didactice pentru angajare pe perioadă nedeterminată (titularizabile), cu 508 mai multe decât anul trecut (4.422). Dintre acestea, 2.861 de catedre vacante sunt în mediul urban şi 1.691 în mediul rural, ceea ce înseamnă o medie de câte cinci candidaţi pe un singur post.

Cei mai mulţi profesori s-au arătat nemulţumiţi de subiectele primite, astfel un număr mare a părăsit sala de concurs după numai o oră de la începerea examenului.

„Am renunţat, m-am retras pentru că nu avea rost să iau o notă mică. M-am pregătit un pic pentru examen, dar aşa au vrut părinţii, să fiu educatoare, nu este alegerea mea, eu nu vreau să fac asta. Nu vreau să profesez această meserie, am fost obligată să dau aici. Părinţii m-au trimis aici ca să am o profesie. Acum o să mă duc să dau la Politehnică”, a mărturisit unul dintre candidaţi.

„Am dat Titularizarea la Educaţie fizică şi sport, iar subiectele au fost cam grele. Am avut de prezentat nişte principii didactice. Am scris şi eu acolo ceva despre principiul intuiţiei, dar nu mai ştiu exact ce, am scris câteva detalii. Îmi doresc să fiu profesor pentru că este o meserie frumoasă, chiar dacă nu prea sunt pregătit pentru acest lucru, dar am zis să încerc. Dacă nu iau acest examen, mă întorc la actualul meu loc de muncă, sunt asistent manager la o firmă de construcţii. Sunt la a treia încercare să iau titularizarea, dar nu mă las”, a declarat un alt candidat.

În schimb, nu toţi cei care aspiră la un post la catedră au ieşit supăraţi din sala de examen. După cele patru ore cât a durat proba scrisă, au fost mulţi candidaţi care speră la note foarte mari.

„Dacă înveţi, este simplu. Eu am dat la Educaţie fizică şi sport şi nu a fost greu pentru că m-am pregătit. Sper să iau peste opt. Anul acesta am terminat facultatea şi, după licenţă, am zis că nu mai are rost să mai aştept şi m-am înscris la Titularizare. Îmi place meseria asta pentru că, în primul rând, lucrez cu copiii de vreo doi ani, sunt antrenor de baschet şi vreau să îi învăţ şi pe alţii ceea ce ştiu să fac cel mai bine”, a explicat Andreea, candidată.

Subiectele, traducerea acestora în limbile minorităţilor naţionale şi baremele de evaluare pentru cele 115 discipline de concurs sunt asigurate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi vor fi publicate, după susţinerea probei scrise, pe site-ul subiecte2017.edu.ro.

„Cele mai multe posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată vizează următoarele discipline sau specializări: educatori/profesori pentru învăţământ preşcolar în limba română (1.198), învăţători/profesori pentru învăţământ primar în limba română (1.089), muzică instrumentală (274) şi educaţie fizică şi sport (236). Dintre disciplinele cu cei mai mulţi candidaţi înscrişi menţionăm Limba şi literatura română/pedagogia preşcolară şi metodica desfăşurării activităţilor instructiv-educative în grădiniţa de copii (5.002), limba şi literatură română/elemente de pedagogie şcolară şi elemente de didactică generală aplicate disciplinelor din învăţământul primar (3.755), limba şi literatura română (2.495), educaţie fizică şi sport (2.378) şi limba şi literatura engleză (1.754)”, arată reprezentanţii instituţiei.

Pentru angajare pe perioadă determinată (suplinire) au fost publicate 58.486 de posturi didactice/catedre vacante şi rezervate (31.782 în mediul urban şi 26.704 în mediul rural). În 2016 au fost disponibile 45.570 de posturi.

Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului.

Lucrările scrise vor fi evaluate în 11 centre organizate la nivel naţional, iar primele rezultate vor fi afişate pe data de 18 iulie.

Repartizarea candidaţilor pentru angajare pe perioadă nedeteminată se realizează în şedinţe publice organizate de inspectoratele şcolare în data de 26 iulie.

Anul trecut, rata de promovare a titularizării a fost de 44,43%, în creştere cu aproape 7 procente faţă de anul 2015, când a fost de 37,55%. În total, au fost transmise spre evaluare lucrările a peste 20.000 de candidaţi, dintre care 71 de lucrări au fost anulate în centrele de evaluare din motive legate de nerespectarea metodologiei de concurs.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici