Toader: Nu l-am căutat niciodată pe preşedintele Iohannis, dar nu înseamnă că l-am evitat

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus, miercuri seara, că nu l-a căutat niciodată pe preşedintele Klaus Iohannis, pentru a discuta despre Legile justiţiei, dar acest lucru nu înseamnă că a evitat dialogul cu şeful statului.

667 afișări
Imaginea articolului Toader: Nu l-am căutat niciodată pe preşedintele Iohannis, dar nu înseamnă că l-am evitat

Toader: Nu l-am căutat niciodată pe preşedintele Iohannis, dar nu înseamnă că l-am evitat

Afirmaţia lui Toader a fost făcută după ce Iohannis a sugerat că ministrul Justiţiei ar fi trebuit să se consulte cu şefii parchetelor în cazul modificărilor propuse la Legile justiţiei.

„Eu respect foarte mult instituţia preşedintelui României, care trebuie să exprime acea neutralitate, distanţă faţă de orice partid politic, echilibrul dintre puteri şi să promoveze interesul naţional şi nu anumite interese. (...) Ministrul Justiţiei face parte dintr-un Guvern. Chiar dacă nu sunt afiliat politic, fac parte dintr-un guvern politic. (...) Ministrul Justiţiei poate dialoga cu preşedintele republicii. Era în intenţia mea, cel puţin în faza iniţială a proiectului, dar, din senin, am auzit că şi-a pierdut încredrea în ministrul Justiţiei. Nu l-am căutat niciodată, dar nu însamnă a-l evita. Am exprimat competenţele pe care le am. În competeneţele mele intră şi elaborarea Legilor justiţiei. Convingerea mea a fost şi este că este normal să rămân în banca mea, în limitele mele legale şi constituţionale”, a punctat Toader, la Antena 3.

Ministrul Justiţiei a mai spus că dacă ar fi apărut un dialog direct între el şi preşedintele Iohanis ar fi existat un „factor subiectiv, care nu trebuie să existe în activitatea de înfăpturie a justiţie”.

Întrebat dacă a discutat cu şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, dar şi cu şefii Parchetelor despre Legile Justiţiei, Klaus Iohaniis a spus, miercuri, că: „Nu. Instituţional, nu am ce să vorbesc cu ei. Ministrul Justiţiei (Tudorel Toader - n.r) trebuia să discute cu ei.”

Senatul a votat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, una dintre prevederi fiind legată de secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie care primeşte competenţe pentru orice infracţiuni săvârşite de magistraţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici