Toate cazurile de gripă A/H1N1 din România, confirmate după metode europene standard

Ministerul Sănătăţii precizează că toate cele 6.999 de cazuri gripă A/H1N1 au fost confirmate după metodologii standard utilizate la nivel european, iar pentru cele 122 de decese au fost făcute necropsii la 98 de pacienţi, în celelalte 24 de cazuri familiile refuzând procedura.

619 afișări
Imaginea articolului Toate cazurile de gripă A/H1N1 din România, confirmate după metode europene standard

Doar şapte români au murit de gripa porcină şi nu 122 (Imgine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ministerul Sănătăţii (MS) a făcut aceste precizări în urma unor informaţii potrivit cărora numărul deceselor cauzate de gripa A/H1N1 în România se ridică la şapte, şi nu la 122, aşa cum arată ultimul bilanţ al instituţiei.

Potrivit acestor informaţii, Ministerul Sănătăţii ar fi anunţat, la solicitarea Organizaţiei de Investigaţii Jurnalistice, că autopsiile nu au confirmat că gripa nouă a cauzat decesele. Astfel, conform acestor informaţii, care indică datele remise de Ministerul Sănătăţii printr-un comunicat, din cele 122 de persoane decedate de gripă A/H1N1, doar 86 au fost supuse autopsiei şi doar în şapte cazuri a fost confirmat decesul, cel mai probabil, din cauza gripei noi.

"Este regretabil că, în această perioadă dificilă pentru sistemul sanitar, contrar rolului său, Ministerul Sănătăţii este obligat să răspundă la unele informaţii eronate şi tendenţioase. (...) Raportările zilnice privind numărul cazurilor de gripă diagnosticate cu A/H1N1, respectiv decesele înregistrate sunt prezentate cu intenţia de a informa permanent populaţia despre această epidemie şi nu de a o dezinforma", arată Ministerul Sănătăţii într-un comunicat remis, joi seară, agenţiei MEDIAFAX.

Ministerul Sănătăţii informează că toate cele 6.999 de cazuri de îmbolnăviri cu infecţia A/H1N1 au fost confirmate în urma unei metodologii standard utilizate la nivel european.

"Confirmarea infecţiei gripale A/H1N1 a avut loc în laboratoare acreditate, prin metoda şi tehnica de laborator, RT-PCR, recomandată de comunitatea europeană şi utilizată în toate ţările Comunităţii Europene", se mai arată în comunicatul MS.

Din numărul de 122 persoane confirmate cu A/H1N1 decedate s-au putut efectua necropsii, cu acordul familiei, la 98 pacienţi, celelalte 24 de familii refuzând necropsia, precizează Ministerul Sănătăţii.

"Acest fapt nu schimbă cu nimic diagnosticul final, ca urmare în prezent România este înregistrată în cadrul forurilor internaţionale cu 122 decese confirmate cu A/H1N1", subliniază Ministerul Sănătăţii.

În situaţia unui deces, în afară de testarea probelor biologice recoltate la internare, în timpul vieţii pacientului, sunt recoltate, conform unei metodologii standard, probe de laborator din ţesuturile persoanelor decedate şi trimise într-un singur laborator acreditat. Din aceste ţesuturi se fac determinări virusologice şi histopatologice, precizează Ministerul Sănătăţii.

"Menţionăm că diagnosticul histopatologic pune în evidenţă leziunile microscopice ale efectelor infecţiei şi nu virusul. Virusul este evidenţiat la nivelul ţesuturilor prin RT-PCR", potrivit sursei citate.

Ministerul Sănătăţii menţionează că în toate ţările se utilizează aceeaşi metodologie de diagnostic.

Potrivit ultimei raportări a Ministerului Sănătăţii, în România au fost confirmate 6.999 de îmbolnăviri , din care 122 decese.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici