Toate dosarele persoanelor cu dizabilităţi din Sibiu, reevaluate în urma fraudelor semnalate

Cele peste 19.000 de dosare ale persoanelor cu dizabilităţi din Sibiu sunt reevaluate de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, după ce în judeţ au fost constatate fraude la emiterea de certificate de handicap, urmând să fie sesizată Poliţia în cazul unor noi suspiciuni de fraudă.

603 afișări
Imaginea articolului Toate dosarele persoanelor cu dizabilităţi din Sibiu, reevaluate în urma fraudelor semnalate

Toate dosarele persoanelor cu dizabilităţi din Sibiu, reevaluate în urma fraudelor semnalate (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu, Beatrice Muntean, a declarat joi că membrii Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul instituţiei continuă evaluarea tuturor certificatelor de încadrare în handicap emise de fosta comisie, urmând a sesiza organele de urmărire penală, în cazul în care apar noi suspiciuni de comitere a unor infracţiuni.

"Comisia continuă reevaluarea tuturor dosarelor, iar această reevaluare va continua până în decembrie 2012. Dacă vor mai exista suspiciuni de comitere a unor infracţiuni, vor fi sesizaţi lucrătorii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Judeţene Sibiu, pentru extinderea cercetărilor", a afirmat Beatrice Muntean.

Potrivit acesteia, în întreg judeţul Sibiu există 20.407 persoane cu dizabilităţi, dintre care 917 copii, ale căror dosare nu vor fi reevaluate.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Sibiu, inspectorul Luciana Balteş, a declarat joi că Serviciul de Investigare a Fraudelor are în verificare mai multe persoane. "Evident că se vor extinde cercetările", dar deocamdată nu există date din dosare care pot fi făcute publice.

Întrebat cum urmează să fie recuperat prejudiciul creat de persoanele despre care Comisia Superioară din cadrul Ministerului Muncii afirmă că au obţinut în mod fraudulos certificatul de persoană cu handicap, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Martin Bottesch, a declarat că se aşteaptă la extinderea cercetărilor în acest caz, iar discuţia despre prejudicii este "prematură".

"La acest moment, Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Sibiu instrumentează un număr de 207 dosare de cercetare penală sub prezumţia săvârşirii mai multor infracţiuni. Discuţia despre existenţa, întinderea şi recuperarea eventualelor prejudicii este prematură, cu atât mai mult cu cât cercetarea penală urmează a fi, probabil, extinsă, la solicitarea DGASPC Sibiu, şi asupra celorlalte dosare asupra cărora planează suspiciuni", a explicat Martin Bottesch.

El a menţionat că, prin procesul-verbal de control întocmit de Comisia Superioară din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), s-a dispus "sesizarea instituţiilor abilitate în vederea remedierii deficienţelor constatate, a stabilirii vinovăţiei privind sumele de bani obţinute în mod fraudulos şi a tragerii la răspundere penală, contravenţională sau administrativă, după caz, a persoanelor implicate" şi recuperarea prejudiciilor generate ca urmare a încălcării legislaţiei în materia încadrării nelegale sau greşite în diferitele grade şi tipuri de handicap.

"Stabilirea şi recuperarea prejudiciilor urmează a fi făcute în cadrul unei proceduri complexe, obligatoriu a fi îndeplinită, în raport cu atribuţiile şi competenţele fiecărei instituţii şi autorităţi implicate. Subliniem faptul că, potrivit dispoziţiilor Codului Civil, «prejudiciul, ca şi condiţie a răspunderii civile, trebuie să fie cert, personal, direct şi să rezulte din încălcarea unui drept sau interes legitim»", a declarat preşedintele CJ, Martin Bottesch.

El a afirmat că "determinarea cuantumului, întinderii şi recuperarea eventualelor prejudicii urmează a fi realizate după finalizarea irevocabilă a dosarelor de urmărire penală, respectiv după emiterea de către Comisia Superioară, în condiţiile legii, a deciziilor de anulare a certificatelor de încadrare în grad şi tip de handicap, în situaţia în care diagnosticul şi reevaluarea nu susţin încadrările iniţiale".

Bottesch a precizat că o comisie a CJ Sibiu verifică întreaga activitate a DGASPC Sibiu, urmând ca, în şedinţa instituţiei din luna decembrie, să fie prezentate concluziile controlului.

Aproape 300 de persoane cu handicap din Sibiu, printre care personalităţi publice locale, au primit certificatul de încadrare în grad de handicap în mod fraudulos, Comisia Superioară de Evaluare estimând că prejudiciul ajunge la zeci de milioane de lei, anunţa, săptămâna trecută, Ministerul Muncii.

Majoritatea persoanelor publice din Sibiu care au primit în mod fraudulos certificate de handicap sufereau, teoretic, de astm bronşic şi bronhopneumopatie cronică, beneficiind astfel de deducerea impozitului pe venit sau de pensionare anticipată, potrivit Ministerului Muncii.

Peste 500 de persoane suspectate de obţinerea frauduloasă de certificate de handicap sunt în cercetarea Poliţiei Sibiu, iar două dintre dosare au fost trimise Parchetului Tribunalului Sibiu, pentru infracţiuni de luare şi dare de mită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici