Mai multe persoane publice din Sibiu au obţinut ilegal certificate de handicap. Fost director al Primăriei: O să dau socoteală pentru asta

Fostul preşedinte al Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Sibiu dr. Ioana Filip, medicii Lucia şi Sorin Iuga, fostul şef al Direcţiei Muncii Aurel Badiu, fostul director în cadrul Primăriei Tiberiu Ţânţ se numără printre persoanele care au obţinut fraudulos certificate de handicap.

1330 afișări
Imaginea articolului Mai multe persoane publice din Sibiu au obţinut ilegal certificate de handicap. Fost director al Primăriei: O să dau socoteală pentru asta

Mai multe persoane publice din Sibiu au obţinut ilegal certificate de handicap. Fost director al Primăriei: O să dau socoteală pentru asta (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

Raportul Comisiei Superioare din cadrul Ministerului Muncii vorbeşte despre "personalităţi publice care au fost încadrate ca persoane cu handicap în mod fals, printre care fostul preşedinte al CEPAH (Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap) Sibiu, medici cu înaltă reputaţie profesională, consilieri ai Consiliului Judeţean, foşti directori din cadrul Primăriei Sibiu, fostul director general al Direcţiei Muncii, salariaţi ai DGASPC (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului) Sibiu, inclusiv cu funcţii de conducere în cadrul acesteia".

Astfel, una dintre persoanele care au obţinut acest certificat în mod fraudulos este fostul preşedinte al Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Sibiu, dr. Ioana Filip.

Dr. Ioana Filip a fost schimbată din funcţie, la finalul anului 2010, când, în urma unor sesizări, Consiliul Judeţean Sibiu a constatat că există numeroase probleme în activitatea Comisiei judeţene de stabilire a persoanelor cu handicap.

Întrebat cum a fost posibil ca preşedintele comisiei respective să aibă certificat de persoană cu handicap, având în vedere că era în atribuţiile sale să aprobe încadrarea, purtătorul de cuvânt al DGASPC Sibiu, Beatrice Muntean, a declarat: "Dacă este persoană cu handicap nu înseamnă că nu poate munci".

Raportul face, de asemenea, referire la fostul director al SC Drumuri şi Prestări în Construcţii (DPC) din subordinea Primăriei Sibiu Tiberiu Ţânţ.

Întrebat cum comentează faptul că apare pe lista persoanelor care au obţinut nelegal certificatul de persoană cu handicap, Tiberiu Ţânţ a spus că va "da socoteală".

"O să dau socoteală pentru asta, dar şi cine mă hărţuieşte va da socoteală", a spus Tiberiu Ţânţ, înainte de a închide telefonul.

Un alt nume care apare în raportul Comisiei Superioare este cel al fostului director general al Direcţiei Muncii din Sibiu Aurel Badiu.

"Eu sunt bolnav şi, din păcate, toată tevatura asta nu rezolvă nimic în legătură cu starea mea de sănătate. Eu sunt adeptul aplicării legii. Eu am ocupat o funcţie şi am muncit 43 de ani. Nu ştiu câţi pot să se laude cu asta. Toată viaţa mea am muncit să ajut oamenii, iar la final mă trezesc cu şuturi", a declarat Aurel Badiu.

  • Potrivit raportului, au mai obţinut nelegal certificate de persoană cu handicap medicii Lucia şi Sorin Iuga din municipiul Sibiu, care sunt soţ şi soţie, doi consilieri la Consiliul Judeţean - Maria şi Ioan Anghelina, fostul director general al Casei de Pensii Maria Borza, un director de la o firmă de asigurări - Aurel Florea - şi membrii familiei acestuia, soţia unuia dintre medicii care eliberau certificatele medicale (dr. Gârlonţa), salariaţi ai DGASPC Sibiu, inclusiv cu funcţii de conducere în cadrul acesteia - Izabela Toma, Maria Gârlonţa, Mirela Brote, dr. Anca Iordache, Elena Cişmaşiu, Victoria Rădoiu, Vasile Henteş.

CITEŞTE ŞI: Peste 500 de persoane din Sibiu suspectate în cazul certificatelor de handicap, în cercetarea Poliţiei

Conform purtătorului de cuvânt al DGASPC Sibiu, Beatrice Muntean, în urma controlului desfăşurat în perioada 19-30 septembrie, în cazul a opt dintre angajaţii instituţiei s-a dovedit că nu se încadrează într-un grad de handicap.

"Din 25 de persoane, foşti şi actuali angajaţi ai instituţiei, care aveau certificate cu handicap, în urma controlului s-a stabilit că opt persoane nu se încadrau, şapte persoane au trecut de la handicap accentuat la mediu, patru persoane au rămas cu acelaşi grad de handicap, la trei persoane dreptul a fost suspendat, unul a fost amânat pentru control, un altul nu s-a prezentat, iar un altul, deşi avea certificat de persoană cu handicap, nu beneficia de prestaţii sociale", a declarat joi Beatrice Muntean.

Majoritatea persoanelor publice din Sibiu cu certificate de handicap false aveau "astm bronşic"

Eliberarea certificatelor de încadrare în grad de handicap a început în 2005, iar cei verificaţi nu au putut prezenta acte medicale de la debutul bolii, nici nu au putut preciza ce tratamente au urmat. De asemenea, în peste jumătate dintre cazuri s-a decis acordarea gradului de handicap permanent după o singură evaluare, contrar prevederilor legale, a precizat Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale într-un răspuns transmis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

"Majoritatea personalităţilor locale au fost încadrate în baza referatelor medicale, în care era diagnosticată afecţiunea de «astm bronşic /bronhopneumopatie cronică obstructivă». Conform criteriilor de încadrare în grad şi tip de handicap (...), pentru încadrarea în grad şi tip de handicap este necesară dovada debutului afecţiunii respiratorii până la împlinirea vârstei de 26 de ani, documentată prin acte medicale (bilet externare din spital, referat medical, fişă de dispensarizare, tratamente efectuate în acea perioada etc.). În acest caz, persoanele nu numai că nu au putut face dovada, cu acte medicale, a debutului afecţiunii în cauză, dar nu prezentau semne clinice de boală respiratorie şi nu puteau preciza nici tratamentul efectuat în prezent şi nici medicul curant specialist la care ar fi trebuit să se afle în evidenţă", se arată în documentul citat.

Aproape 300 de persoane cu handicap din Sibiu, printre care personalităţi publice locale, au primit certificatul de încadrare în grad de handicap în mod fraudulos, Comisia Superioară de Evaluare estimând că prejudiciul ajunge la zeci de milioane de lei, a anunţat, miercuri, Ministerul Muncii.

Bani acordaţi ilegal, prejudiciu de milioane de lei şi personalităţi publice locale implicate în fraudă sunt neregulile descoperite în urma controlului în judeţul Sibiu făcut de Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, se arată într-un comunicat de miercuri al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).

Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap a verificat, în perioada 19 - 30 septembrie, condiţiile de încadrare în grad şi tip de handicap de către Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Sibiu. Verificarea a vizat 530 de persoane cu certificat de handicap, principalele afecţiuni invocate fiind retardul mental şi astmul bronşic.

După efectuarea controlului, Comisia Superioară a dispus anularea a 283 de certificate de handicap şi reîncadrarea în grad de handicap a 83 de persoane, ceea ce implică recuperarea fondurilor acordate ilegal, ca urmare a deţinerii unui certificat de handicap.

Eliberarea certificatelor de încadrare în grad de handicap a început în 2005, iar cei verificaţi nu au putut prezenta acte medicale de la debutul bolii, nici nu au putut preciza ce tratamente au urmat. De asemenea, în peste jumătate dintre cazuri s-a decis acordarea gradului de handicap permanent după o singură evaluare, contrar prevederilor legale, a precizat Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale într-un răspuns transmis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici