Tobă: Este prematur să spun dacă cel care a spart luneta maşinii lui Barbu este în vreo organizaţie

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a declarat luni că în dosarul privind incidentele în care a fost implicat Daniel Barbu au fost audiate peste 40 de persoane şi cel care ar fi spart luneta maşinii nu a fost reţinut, precizând că este prematur să spună dacă acesta este în vreo organizaţie.

364 afișări
Imaginea articolului Tobă: Este prematur să spun dacă cel care a spart luneta maşinii lui Barbu este în vreo organizaţie

Ministrul Culturii, Daniel Barbu (Imagine: Cristian Radu Nema/Mediafax Foto)

"Deocamdată este prematur, iar ancheta este în curs de desfăşurare, deci nu vă pot spune dacă această persoană face parte din vreo organizaţie", a spus Petre Tobă, întrebat dacă cel care a spart luneta maşinii în care se afla ministrul Daniel Barbu este într-o organizaţie.

Petre Tobă a precizat că principalul suspect în acest caz nu este reţinut, dar că au fost audiate până în prezent peste 40 de persoane, pentru stabilirea participaţiei acestora la incidentul din seara zilei de 17 octombrie, în care a fost implicat ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Şeful Poliţiei Române a arătat că s-a constituit un colectiv anume desemnat pentru anchetarea acestui caz şi pentru a se lămuri modul în care s-au desfăşurat evenimente.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu a declarat, sâmbătă seară, la Antena 3, că a fost identificat "autorul" incidentului din Centrul Vechi, în persoana "tânărului universitar fără operă" Claudiu Crăciun.

"Ştim şi autorul, îmi permit să-l spun, Claudiu Crăciun, a fost identificat. E păcat, că înţeleg că este un tânăr universitar", a spus Barbu.

Potrivit ministrului, Crăciun este cel care "a invitat" oamenii să vină "acolo". "Sigur, e puţin penibil că cineva care este universitar - sigur, universitar fără operă şi probabil de aici a acumulat multe frustrări - a montat astfel de episoade, care îmi ţin cuvântul şi mă bucur că Victor Ponta, domnul prim-ministru, a avut aceeaşi impresie ca şi mine, mie mi s-a părut că e o Sturmabteilung, adică o formaţiune paramilitară, o formaţiune de asalt", a spus ministrul.

El a relatat că în urmă cu trei săptămâni un reprezentant al protestatarilor a fost invitat la Parlament de către "o comisie" şi acesta a "a ameninţat" că există formaţiuni paramilitare care se constituie şi care îi vor distruge pe politicieni şi pe familiile acestora.

Duminică, vicepreşedintele PDL Radu F. Alexandru a declarat, într-o conferinţă de presă, că formaţiunea sa cere de urgenţă ministrului de Interne şi SRI să verifice acuzaţiile ministrului Culturii. De asemenea, Radu F. Alexandru a spus că PDL cere demiterea ministrului dacă acuzaţiile se dovedesc neadevărate.

Barbu este protejat, de vineri, de o echipă a Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), el precizând că s-a simţit "în pericol" în timpul incidentului petrecut în 17 octombrie, în Centrul Vechi al Capitalei.

Daniel Barbu a mai spus că nu a depus în nume personal nicio plângere în urma incidentului. "Nu am depus nicio plângere nici eu, nici şoferul meu", a spus ministrul Culturii.

Ministrul Daniel Barbu a participat, în 17 octombrie, la evenimentul "Cafeneaua critică", de la ora 19.00, în Club A. Câteva zeci de manifestanţi veniţi la local au întrerupt dezbaterea, au desfăşurat pancarte în jurul lui Barbu şi au aruncat înspre acesta cu bancnote false, pe care era tipărit portretul lui. Tot ei i-au întins lui Barbu o pungă cu monede şi l-au huiduit, întrebându-l "Câţi bani ţi-ai luat?" şi cerându-i demisia.

Dezbaterea nu a mai fost reluată, ministrul hotărându-se să plece. Afară, protestatarii au blocat drumul autoturismului în care se afla demnitarul şi au lipit pe maşină bancnote cu portretul lui Barbu. De asemenea, ei au spart luneta maşinii, ministrul reuşind să plece datorită intervenţiei forţelor de ordine - poliţişti şi jandarmi, sosiţi de urgenţă la faţa locului.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 a început urmărirea penală in rem, pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, în cazul incidentelor în care a fost implicat ministrul Culturii Daniel Barbu, joi seară, în Centrul Vechi al Capitalei.

Poliţia Capitalei s-a autosesizat în acest caz, protestatarii care s-au manifestat agresiv fiind identificaţi cu ajutorul imaginilor filmate de camerele de supraveghere din zonă.

Totodată, Ministerul Culturii a înaintat o plângere la Poliţia Capitalei, pentru distrugerea autoturismului în care se afla demnitarul.

Premierul Victor Ponta a declarat că a cerut identificarea persoanelor care l-au agresat pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, şi sancţionarea acestora contravenţională sau penală, apreciind că o astfel de agresiune este inacceptabilă şi că, în lipsa unor măsuri, ţara poate fi cuprinsă de anarhie.

Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare, au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici