Toni Greblă, numit judecător la Curtea Constituţională după votul dat de plenul Senatului. Membri ai PDL au criticat "abuzul nemaiîntâlnit" făcut de PSD

Senatorul PSD Toni Greblă a fost numit judecător la Curtea Constituţională, prin votul dat, luni, de plenul Senatului, în absenţa senatorilor PDL, care au părăsit sala ca protest pentru că nu au fost convocaţi, în comisie, la audierea acestuia.

Urmărește
2095 afișări
Imaginea articolului Toni Greblă, numit judecător la Curtea Constituţională după votul dat de plenul Senatului. Membri ai PDL au criticat "abuzul nemaiîntâlnit" făcut de PSD

Toni Greblă (Imagine: Gabriel Petrescu/ Mediafax Foto)

Candidatura sa a întrunit 123 de voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi o abţinere.

Votul a fost electronic secret.

Greblă o va înlocui la CC pe judecătoarea Iulia Motoc, aleasă magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

După anunţarea votului, Toni Greblă şi-a anunţat demisia din calitatea de senator.

Pentru că la ora desfăşurării şedinţei nu exista un raport al Comisiei juridice privind vacantarea mandatului de senator al lui Toni Greblă, preşedintele de şedinţă a anunţat că senatorii vor constata vacantarea postului într-o şedinţă ulterioară.

După anunţul făcut în plen de către secretarul Comisiei juridice, Elena Federovici, că senatorul social-democrat a primit, după audierea sa, luni, în comisie, votul unanim al membrilor care au participat la şedinţă, mai mulţi senatori PDL au protestat pentru că parlamentarii opoziţiei nu au fost convocaţi la şedinţa comisiei de specialitate.

Senatorul PDL Alin Tişe, membru al Comisiei Juridice, a susţinut că votul unanim pentru candidatura lui Greblă a fost dat în absenţa parlamentarilor din opoziţie, care nu au fost convocaţi.

El a arătat că, astfel, i s-a încălcat dreptul de parlamentar de a participa la şedinţă, de a se exprima prin vot asupra acestei candidaturi sau de a prezenta o altă propunere.

La rândul său, senatorul PDL Nicolae Vlad Popa a criticat "abuzul nemaiîntâlnit" făcut de PSD, într-o asemenea procedură, de numire a unui judecător la CC, anunţând că senatorii democrat-liberali nu pot să participe la astfel de "ilegalităţi", anunţ confimat, din sală, de liderul grupului PDL.

În replică, preşedintele de şedinţă a explicat că această procedură de audiere şi numire a trebuit să se desfăşoare cu celeritate, în condiţiile în care plenul Senatului nu se mai putea întruni în altă zi.

Acesta a menţionat că decizia de convocare a Comisiei juridice a fost luată luni de conducerea Senatului.

De asemenea, secretarul comisiei Elena Federovici a spus că membrii comisiei au fost fost convocaţi de preşedintele Tudor Chiuariu, prin departamentul de specialitate.

Ea a subliniat că votul favorabil a fost dat de şapte dintre membrii comisiei, în afara lui Toni Greblă, care a fost prezent şi el la lucrări.

UPDATE Comisia Juridică din Senat dă raport favorabil numirii lui Toni Greblă la Curtea Constituţională

Comisia Juridică a decis, luni, cu unanimitate de voturi, să înainteze plenului un raport favorabil pentru numirea lui Toni Greblă în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, din partea Senatului României.

Anunţul a fost făcut la finalul şedinţei Comisiei juridice de către preşedintele Tudor Chiuariu.

Toni Greblă a declarat că este o imensă responsabilitate şi nu este uşor să te desparţi de o activitate în Senat, timp de mulţi ani.

"Vine o vreme în care trebuie să mai schimbi câte ceva în activitate", a spus Greblă, precizând că speră ca instituţia Curţii Constituţionale să fie în continuare garantul respectării Constituţiei şi a statului de drept în România.

"Eu, în întreaga mea activitate, m-am ghidat de cele mai multe ori nu după dorinţe individuale sau după dorinţe de grup. Întotdeauna am pus mai presus interesele ţării şi, din acest punct de vedere, intenţionez ca activitatea, dacp voi fi confirmat de Senat, să fie în aşa fel desfăşurată încât populaţia, mass-media, unele cercuri din România să nu mai vorbească despre această împărţire care nu este deloc folositoare activităţii Curţii Constituţionale", a spus Greblă, despre împărţirea influenţei în Curtea Constituţională, între USL şi preşedintele Traian Băsescu.

Toni Greblă a spus că nu crede că poate să fie într-una sau alta din tabere, "ci voi face în aşa fel încât Constituţia să fie supremaţia legilor în România, iar statul de drept să fie apărat şi prin această instituţie, care este Curtea Constituţională".

"Dacă era ceva de descoperit, aţi fi descoperit în primul rând dumneavoastră, în tot aceşti ani", a mai spus senatorul PSD, întrebat dacă ar putea exista reproşuri din partea Opoziţiei, pentru a i se respinge nominalizarea.

El a precizat că îşi va da demisia din partid imediat ce va fi confirmat, prin votul plenului Senatului, ca judecător al Curţii Constituţionale.

Toni Greblă, propunerea Senatului pentru Curtea Constituţională. Votul, în plen luni seară

Senatorul PSD Toni Greblă este propunerea PSD pentru Curtea Constituţională, din partea Senatului, acesta urmând a intra în cursul după-amiezii în audierea Comisiei Juridice, iar votul în plen fiind programat pentru luni seară.

Surse parlamentare au declarat, pentru MEDIAFAX, că senatorul social-democrat Toni Greblă a fost propus şi votat în grupul PSD pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională, în locul Iuliei Motoc, în urma respingerii primei opţiuni, cea a juristului Lucian Bolcaş.

Potrivit surselor citate, Toni Greblă urmează să fie audiat în Comisia juridică, luni după-amiază, iar în plenul de luni se va da şi votul pentru această propunere.

Toni Greblă este de profesie avocat şi a fost preşedinte al Comisiei juridice din Senat, în legislatura precedentă, iar din 2009, este membru în această comisie.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a avut o discuţie cu Lucian Bolcaş, care l-a informat că nu doreşte funcţia de judecător la Curtea Constituţională, "având în vedere aversiunea preşedintelui Traian Băsescu".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici