Toţi caii din România trebuie să aibă paşapoarte până la 1 iulie 2008

Procesul de identificare a cabalinelor şi eliberare a paşapoartelor pentru aceste animale trebuie finalizat până la 1 iulie 2008, până în prezent fiind identificaţi numai 40% dintre caii din România, a declarat miercuri preşedintele Autorităţii Hipice Naţionale, Robert Bartha.

2 afișări
Imaginea articolului Toţi caii din România trebuie să aibă paşapoarte până la 1 iulie 2008

Toţi caii din România trebuie să aibă paşapoarte până la 1 iulie 2008

"Identificarea cabalinelor trebuie să se încheie la 1 iulie 2008, toţii caii trebuie să aibă paşapoarte până la acea dată", a spus Bartha.

El a adăugat că până în prezent au fost identificate circa 400.000 cabaline, reprezentând 40% din total. Identificarea înseamnă aplicarea unui cip, iar dintre cele 400.000 de animale cărora le-au fost aplicate aceste elemente, circa 10.000 au paşapoarte.

"Pentru eliberarea paşapoartelor se citesc informaţiile din cip şi sunt transpuse în paşaport. Un cal care nu are paşaport poate circula în interiorul ţării, dar nu în alte state europene", a mai spus Bartha.

Cailor identificaţi până acum le-a fost aplicat un anumit tip de cip (cu zece elemenţi), însă pentru restul cabalinelor va fi folosit un alt tip de cip. Totodată, pentru cele 400.000 de animale, identificarea a fost plătită de proprietari, însă pentru restul cailor plata procedurilor va fi suportată de la bugetul de stat.

"Este recunoscută identificarea celor 400.000 de animale. Pentru restul de 600.000, ANARZ (Agenţia Naţională de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie - n.r.) a organizat licitaţia pentru achiziţionarea cipurilor, însă nu ştiu să fi început procedura de identificare", a afirmat Bartha.

El a spus că identificarea cabalinelor este efectuată de ANARZ şi de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în timp ce autoritatea hipică supervizează operaţiunea.

Potrivit lui Bartha, există un proiect legislativ de înfiinţare a unei companii naţionale a cailor de rasă, care să preia hergheliile aflate în administrarea Romsilva. Compania ar putea fi înfiinţată până în primăvara anului viitor şi se va afla în subordinea Ministerului Agriculturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici