Tradiţia de Florii, ţinută şi cu faleza Dunării inundată - GALERIE FOTO

Grătare cu peşte, concursuri de pescuit şi de gătit, spectacole, expoziţii pescăreşti şi târg al meşterilor populari – toate au loc, duminică, la Galaţi, în singurul punct al falezei inferioare a Dunării care încă nu este acoperit de apă, după inundaţii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1016 afișări
Imaginea articolului Tradiţia de Florii, ţinută şi cu faleza Dunării inundată - GALERIE FOTO

Dezlegare la peşte în duminica Floriilor. Grătare cu scrumbii, deşi faleza Dunării este inundată

Pe faleza Dunării din Galaţi au loc, duminică, un concurs de pescuit, un concurs gastronomic cu produse pescăreşti, mai multe spectacole de muzică populară şi uşoară, o expoziţie de bărci şi unelte de pescuit, dar şi un târg al meşterilor populari. La fel ca la ediţiile precedente, grătarele cu scrumbii reprezintă atracţia principală, iar gălăţenii stau la cozi pentru a cumpăra porţii de peşte.

Mii de oameni participă la Festivalul Scrumbiei, eveniment organizat de Primăria Galaţi în Duminica Floriilor, anul acesta ajungând la a XVII-a ediţie.

Spre deosebire de alţi ani, vremea şi inundaţiile le-au pus piedici organizatorilor, iar pentru a ajunge la locul în care se desfăşoară evenimentul pregătit de Primăria Galaţi, oamenii sunt nevoiţi să ocolească aleile inundate şi să meargă pe spaţiul verde.

În plus, vântul puternic i-a obligat pe participanţi să se adăpostească printre copacii aflaţi pe versantul abrupt al falezei superioare.

Gălăţenii au cumpărat peşte pregătit la grătar, deşi preţurile sunt mai mari decât la ediţiile precedente ale festivalului. Dacă în pescăriile din oraş kilogramul de scrumbie a depăşit preţul de 40 de lei, o scrumbie pregătită la grătarul de pe faleză costă 20 de lei.

„Cam scumpă scrumbia asta. Douăzeci de lei o bucăţică. Dacă în piaţă este 42 de lei... Ce să facem? O singură dată în an sunt Floriile. Este şi puţină scrumbie. Iar faleza este acoperită cu apă, nu am vazut niciodată aşa de multă apă pe Faleză de Florii, de Festivalul Scrumbiei. Nu mai avem pe unde merge, suntem nevoiţi să mergem pe spaţiul verde”, s-a plâns un gălăţean.

Comercianţii au avut şi ei neplăceri. Din cauza inundaţiilor din ultima perioadă, cantitatea de scrumbie pescuită a fost foarte mică, iar preţul a crescut foarte mult.

„Am pregatit 150 de kilograme de scrumbie. Nu cred că ajunge pentru toată lumea, am deschis de dimineaţă şi cred că am dat-o deja jumătate. Înlocuim scrumbia cu alt peşte. Am macrou, hering, crap, dar oferim şi ceafă de porc, piept şi pulpe de pui, avem pentru toţi clienţii”, a declarat unul dintre comercianţii de pe faleză.

Organizatorii au încercat să-i încurajeze pe oameni să participe la festival deşi, încă de dimineaţă, vremea nu era prea prietenoasă.

„Este o sărbătoare extraordinară aşteptată de mulţi gălăţeni. Îi aşteptăm pe oameni să vină în număr cât mai mare pe Faleza Inferioară a Dunării, chiar dacă aceasta este inundată de Dunărea turbată, vine turbat de mare, dimensiunile le cunoaştem, suntem în prag de inundaţie. Anul acesta scrumbia a fost foarte rară, nu a urcat deloc până în zona noastră, pescarii au suferit la capitolul acesta, dar cu natura nu te pui. Natura e natură, Dunărea e Dunăre, îşi cere drepturile, apa se revarsă”, a spus viceprimarul municipiului Galaţi, Picu Apostol Roman.

Pentru organizarea acestui festival, Primăria Galaţi a cheltuit 119.000 lei, fără TVA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici