Tradiţie în a doua zi de Paşte în Oltenia: Băieţii stropesc fetele cu parfum, să le meargă bine. Ce primesc în schimb

În a doua zi de Paşte, băieţii din Oltenia stropesc fetele cu parfum. Tradiţia moştenită din generaţie în generaţie spune că tinerelor stropite le merge bine tot anul şi se vor mărita în curând.

854 afișări
Imaginea articolului Tradiţie în a doua zi de Paşte în Oltenia: Băieţii stropesc fetele cu parfum, să le meargă bine. Ce primesc în schimb

Tradiţie în a doua zi de Paşte în Oltenia: Băieţii stropesc fetele cu parfum, să le meargă bine. Ce primesc în schimb

Obiceiul udatului fetelor în Oltenia a fost împrumutat, în secolul al XIX -lea, din Ardeal, spun etnografii, fiind adus de ciobanii care au ajuns în această zonă prin transhumanţă.

Acest obicei se regăseşte în comunităţile cu mulţi tineri, inclusiv în Dolj, în localităţi precum Dăbuleni sau Poiana Mare. Este pus în practică de grupuri de prieteni ca formă de bună-dispoziţie, după cum susţin etnografii.

Iniţial udatul se făcea cu apă din fântână, dar, în zilele noastre, băieţii au renunţat şi folosesc sticluţe cu parfum. În schimb, fetele trebuie să îi cinstească cu băutură şi daruri, iar celor mai mici li se dau ouă roşii şi bănuţi.

Legat de acest obicei al udatul fetelor este şi o legendă. Se spune că, într-o zi, o fată creştină mergea la târg să vândă ouă, iar pe drum s-a întâlnit cu o fată păgână, care dorea să le cumpere şi au început să povestească. Din vorbă în vorbă, fata creştină i-a explicat celeilalte despre credinţa în Dumnezeu, despre binele creştin şi a îndemnat-o să se creştineze.

În replică fata păgână a spus că se creştinează numai dacă îi dovedeşte existenţa lui Dumnezeu, care să coloreze ouăle în roşu: „Atunci voi crede, când ouăle albe pe care mi le-ai vândut se vor face roşii”. Minunea s-a înfăptuit şi cele două fete au leşinat de emoţie. Conform legedendei fetele leşinate ar fi fost zărite de câţiva trecători care le-au stropit cu apă ca să îşi revină. Aşa ar fi apărut obiceiul de udat, de Paşte.

Se spune că fetele stropite în a doua zi de Paşte vor avea un an bun şi că urmează să se căsătorească.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici