Tradiţionala bătaie cu bâtele între cetele de mascaţi din Ruginoasa nu a mai avut loc

Tradiţionala bătaie cu bâtele între cetele de mascaţi din localitatea ieşeană Ruginoasa din ultima zi a anului nu a mai avut loc, jandarmii împiedicându-i pe membrii celor două tabere să se lovească reciproc.

732 afișări
Imaginea articolului Tradiţionala bătaie cu bâtele între cetele de mascaţi din Ruginoasa nu a mai avut loc

Tradiţionala bătaie cu bâtele între cetele de mascaţi din Ruginoasa nu a mai avut loc

Purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău, Marius Ţăranu, a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX că tinerii din Ruginoasa au început să se adune încă de la ora 5.30 în trei locaţii din comună, după care au pornit spre centrul localităţii, cu intenţia de a se bate cu bâtele.

O parte dintre participanţi purtau costume specifice şi măşti speciale şi aveau bâte în mâini.

"Oamenii s-au adunat în trei locaţii, Rediu, Dumbrăviţa şi Bugioaia, după care au plecat spre locul de întâlnire. La ora 7.00 erau aproximativ 300 de civili şi 30 de mascaţi. Jandarmii au discutat în permanenţă cu ei, nu s-au înregistrat acte de violenţă. Nu am fost nevoiţi să acordăm sancţiuni, oamenii au înţeles să nu se manifeste violent", a declarat maiorul Marius Ţăranu.

Potrivit lui Ţăranu, în jurul orei 9.00, membrii celor două grupări - Văleni şi Deleni - şi-au dat jos măştile, pornind apoi către primărie, pentru a-l ura pe primarul comunei Ruginoasa.

"În toată această acţiune am fost sprijiniţi de consilierii locali şi de primarul din Ruginoasa, care au stat în permanenţă în stradă şi au descurajat violenţa", a mai spus purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău, maiorul Marius Ţăranu.

O parte dintre sătenii din Rugnoasa s-au arătat nemulţumiţi că autorităţile au interzis tradiţionala bătaie între mascaţi din ultima zi a anului, fiind al doilea an consecutiv când se întâmplă acest lucru.

În ultimele zile, echipe de poliţişti şi jandarmi au patrulat pe străzile din Ruginoasa şi au discutat cu oamenii, informându-i că vor fi sancţionaţi dacă se vor înregistra violenţe.

Cu o zi în urmă, Poliţia Iaşi a avertizat că va interveni în cazul în care manifestarea de la Ruginoasa va degenera.

Şefii Poliţiei judeţului Iaşi au spus că obiceiurile locale trebuie respectate, dar că manifestările violente, gen bătaia cu bâtele sau cu biciul, nu pot fi tolerate.

Nici anul trecut, tradiţionala bătaie cu bâtele între cetele de mascaţi de la Ruginoasa, judeţul Iaşi, n-a mai avut loc, jandarmii împiedicând membrii celor două tabere să ajungă faţă în faţă şi să se lovească reciproc.

Cu doi ani în urmă, pe 31 decembrie, patru persoane au fost rănite, în urma confruntării cetelor rivale de mascaţi din comuna ieşeană Ruginoasa.

Trei dintre persoanele rănite au fost transportate la spital, iar cea de-a patra a refuzat să fie transportată la o unitate medicală.

Bătaia care se desfăşoară în fiecare an în 31 decembrie la Ruginoasa, între "Deleni" şi "Văleni", are ca scop stabilirea ierarhiei în comună pentru anul următor între tinerii din localitate. Potrivit tradiţiei, câştigătorii bătăliei au dreptul de a organiza balurile din sat, dar şi de a solicita întâlniri cu fetele nemăritate.

În urmă cu şase ani, confruntarea de la Ruginoasa a degenerat, mascaţii, dar şi localnicii atacând forţele de ordine şi existând câţiva răniţi. În urma incidentelor din 31 decembrie 2007, au fost întocmite şase dosare penale, iar 20 de persoane au fost amendate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici