Traficanţi de droguri, judecaţi în libertate, prinşi cu heroină în Capitală

Poliţiştii de frontieră antidrog au depistat, în Bucureşti, patru persoane care deţineau două kilograme de heroină, doi dintre traficanţii de droguri fiind judecaţi în libertate, după ce, în urmă cu trei ani, au fost prinşi cu alte kilograme de heroină.

362 afișări
Imaginea articolului Traficanţi de droguri, judecaţi în libertate, prinşi cu heroină în Capitală

Traficanţi de droguri, judecaţi în libertate, prinşi cu heroină în Capitală

Potrivit anchetatorilor, cele patru persoane, trei cetăţeni români şi un cetăţean turc, au fost reţinute la sfârşitul săptămânii trecute.

Poliţiştii au constatat că doi dintre români şi cetăţeanul străin au fost eliberaţi din arest la sfârşitul anului trecut, fiind judecaţi în stare de libertate. Cei doi au fost prinşi în cursul anului 2006, tot cu heroină, turcul fiind liderul reţelei anihilate la acea vreme. După ce au ieşit din închisoare, cei doi au reiniţiat o filieră pentru traficarea drogurilor.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, ancheta în acest caz a început în urmă cu trei luni, după ce poliţiştii de frontieră antidrog din cadrul Direcţiei de Combatere a Infractionalităţii Transfrontaliere au primit informaţii referitoare la un cetăţean turc, cunoscut de poliţiştii de frontieră ca organizator al unor transporturi de heroină, pe relaţia Turcia – România, care şi-a reactivat filiera de transport. Turcul urma să aducă în România o anumită cantitate de droguri.

Halil Deveci, în vârstă de 47 ani, a fost reţinut de poliţiştii de frontieră antidrog, în luna martie 2006, împreună cu procurorii DIICOT, fiind învinuit de săvârşirea infracţiunii de trafic internaţional de droguri de mare risc şi constituire a unui grup infracţional organizat. La acea dată, în urma unor ample acţiuni informativ-operative, s-a stabilit că cetăţeanul turc era membrul unei reţele de trafic de droguri care aproviziona consumatorii din Bucureşti şi Constanţa.

În cadrul acţiunilor derulate la acea vreme, au fost confiscate 3,550 de kilograme de heroină, 3 kilograme de cofeină (folosită la diluarea heroinei), nouă motoare electrice, folosite la transportul drogurilor, două autoturisme de lux marca BMW, aproximativ 11.000 de euro, matriţe şi presă destinate confecţionării calupurilor de heroină, alte ustensile folosite în acelasi scop. De asemenea, a fost pus sechestru pe locuinţa a doi dintre traficanţi (o vilă cu 20 de camere, dotată cu aparatură de ultimă generaţie, inclusiv sistem de supraveghere audio-video şi sală de cinema).

În urma probelor administrate la dosar, instanţa a dispus arestarea a patru dintre membrii reţelei, printre care şi Halil Deveci, care s-a menţinut pe parcursul urmăririi penale şi în faza de judecată, pâna în luna decembrie 2008, când instanţa a decis judecarea membrilor reţelei în stare de libertate.

Poliţia de Frontieră precizează că, în aceste condiţii, cetăţeanul turc Halil Deveci a considerat că îşi poate continua activitatea infracţională, sens în care, imediat după ieşirea din arest, a racolat doi cetăţeni români, pe Aurelian B., de 27 de ani, din judeţul Bacău, şi pe Iulian P., de 32 de ani, din Bucureşti, cărora le-a "solicitat sprijinul" pentru transportul de heroină din Turcia în România. Cei doi primeau pentru fiecare deplasare ale cărei costuri erau "decontate" de turc sume cuprinse între 500 şi 1.000 de euro.

Poliţiştii de frontieră antidrog au intrat în posesia informaţiilor cu privire la organizarea unui transportul de heroină, motiv pentru care, împreună cu procurorii DIICOT, au monitorizat membrii "noii filiere". Astfel, în noaptea de sâmbâtă spre duminică, cei doi români, Aurelian B. şi Iulian P., s-au prezentat pentru a intra în ţară, prin PTF Giurgiu-rutier, călătorind ca pasageri în două autocare distincte care se întorceau din Turcia.

Întrucât se dorea reţinerea tuturor membrilor filierei, poliţiştii de frontieră au supravegheat deplasarea celor doi către Bucureşti şi modul lor de acţiune. Astfel, au observat că, în aceeaşi noapte, Aurelian B. s-a întâlnit cu Iulian P. în Bucureşti, în zona Autogării Filaret, şi i-a înmânat "marfa", ascunsă într-o geantă de voiaj tip troler. A doua zi de dimineaţă, Iulian P. a plecat spre Constanţa şi s-a întâlnit cu Halil Deveci, în apropierea localităţii Ovidiu, unde i-a livrat heroina.

În continuare, cetăţeanul turc a luat legătura cu beneficiara drogurilor, Vasilica D., zisă "Carmen", din Bucureşti, care fusese reţinută, în 2006, de poliţiştii de frontieră antidrog în acelaşi caz în care era implicat Halil Deveci, fiind, de asemenea, judecată în stare de libertate.

În momentul întâlnirii cetăţeanului turc cu Vasilica D., stabilită în Bucureşti, poliţiştii de frontieră au organizat flagrantul, cei doi fiind reţinuţi. În geanta de voiaj, au fost găsite aproximativ două kilograme de heroină. Simultan, s-a procedat şi la reţinerea celor doi transportatori de heroină, Aurelian B. şi Iulian P.

Anchetatorii au stabilit că heroina, în valoare de 60.000 de euro, era destinată pieţei bucureştene, Vasilica D. fiind unul din distribuitorii principali de droguri, care vindea heroina către dealerii stradali din Bucureşti.

În cadrul primelor audieri, femeia a declarat că i-a dat un avans cetăţeanului turc pentru cumpărarea heroinei, restul de bani urmând a fi achitaţi după vânzarea către dealerii stradali.

Poliţia de Frontieră menţionează că, dacă heroina ar fi ajuns să fie distribuită pe piaţă, întreaga filieră ar fi obţinut un "profit" de peste 200.000 de euro.

Cele patru persoane au fost reţinute de către procurorii DIICOT şi prezentate instanţei de judecată care a emis pe numele lor mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Dacă vor fi găsiţi vinovati, cei patru riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 25 de ani.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici